Radšej nech ma znásilnia, odmietol utečencov litovský starosta. Pobaltské krajiny čelia škandálu, na imigrantoch kráľovsky zarobia, hoci…

    0
    Bojujú s nepriazňou počasia (Autor: Facebook)

    Podľa kvót na prijímanie utečencov by mala Litva prijať 1 107 utečencov, Lotyšsko 776 a Estónsko 373. Vládnuce strany tieto čísla prijali, ale národne orientované strany sa postavili do opozície proti prijímaniu akýchkoľvek migrantov a nezáleží im na tom, či ide o ľudí, ktorí už sú v Európe, alebo o sýrskych utečencov.

    Lotyšsko bolo proti

    V čase, keď sa kvóty na prijímanie migrantov ešte len rodili, bolo Lotyšsko jediné, ktoré sa otvorene stavalo proti prerozdeľovaniu utečencov na základe kvót, ale neskôr od tohto tvrdého postoja upustilo. Už vtedy sa však lotyšská spoločnosť začala deliť na dva názorovo znepriatelené tábory a predsudky iba urýchlili vytvorenie priepasti medzi odporcami a priaznivcami pomoci utečencom.

    Nielen Lotyši boli spomedzi pobaltských národov proti prijímaniu utečencov, ktorí k nim nakoniec aj tak prídu. „Ako biely človek mám pocit, že biela rasa je dnes v ohrození,“ napísala svojho času na Facebooku bývalá šéfka estónskej diplomacie Kristiina Ojulandová. Predsudky, ktoré majú ľudia z pobaltských krajín voči prijímaniu utečencov, tak rozdeľujú nielen politickú scénu, ale aj celú  verejnosť.

    K prijímaniu utečencov si svoje povedal aj starosta jedného litovského mesta, ktorý si rozhodne nedával servítku pred ústa. „Nech ma radšej znásilnia, ako by som mal súhlasiť s prijatím týchto, ako vy tvrdíte, utečencov,“ uviedol pre litovský spravodajský portál Delfi starosta mesta Biržai Valdemaras Valkiunas.

    Proti príchodu utečencov protestovali aj Lotyši ešte v lete, keď ich na protest proti prijímaniu moslimských migrantov vyšlo do ulíc Rigy niekoľko tisíc. Väčšina súhlasila s názorom spomínaného starostu z Litvy a volala po odmietnutí kvót na prijímanie utečencov. Nenávistné a xenofóbne názory sa niekoľko posledných mesiacov šíria v pobaltských štátoch stále viac. Podľa servera Baltictimes je to aj výsledok politickej ignorancie vládnucich strán.

    VIDEO Protesty v lotyšskej Rige

    Majú maslo na hlavách

    Litva, Lotyšsko aj Estónsko sa môžu zlostiť na prijímanie utečencov na základe kvót koľko chcú, ale nemôžu poprieť fakt, že majú v tejto veci sami maslo na hlave. Podľa ruskej spravodajskej agentúry RIA novosti pobaltské štáty zneužili utečeneckú krízu na to, aby zarobili. Medzinárodný škandál, o ktorom informoval Vladimir Barsegian, sa týka všetkých troch členských štátov Únie na pobreží Baltického mora.

    Napriek tomu, že Litva, Lotyšsko a Estónsko prijmú dokopy len niečo viac ako 2 200 utečencov z Blízkeho východu, dostanú tieto krajiny milióny eur z programu na presídľovanie utečencov v rámci krajín EÚ. Podľa Barsegiana je to výsledok toho, že pobaltské krajiny oklamali Európsku úniu, keď označili všetkých rusky hovoriacich občanov na svojich územiach za utečencov.

    - Reklama -