Radikálny islam láka stále viac bulharských Rómov. Aké sú ich dôvody? Čítajte

    0
    Súbor Sare Roma počas vystúpenia na galaprograme 8. ročníka festivalu Gypsy Fest. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V Bulharsku žije jedna z najpočetnejších moslimských menšín v Európe. Tvorí až desatinu populácie. Okrem etnických Turkov sa tu môžete tiež stretnúť s tzv. Pomákmi, a teda potomkami Slovanov, ktorí konvertovali na islam. A žije tu tiež ďalšia špecifická skupina: moslimskí Rómovia.

    Oni sami sa síce považujú za Turkov, ale v spoločnosti sú vnímaní ako Rómovia. Mnohí z nich za čias socializmu pracovali, no po páde režimu zväčša zostali bez práce a živoria v izolovaných getách. Náboženstvo sa pre nich stalo životnou istotou. „Rómovia hľadajú v islame novú identitu. Chcú byť súčasťou niečoho väčšieho. Niečoho, čo zrúti múr ich geta,“ povedala pre chorvátske periodikum Dnevnik antropologička Antonina Željazkova.

    To je aj prípad istého Moussa. Nevedel si roky nájsť prácu, z čoho potom duševne ochorel. Odišiel na Západ, kde konvertoval na islam, a v nemeckom Kolíne nad Rýnom nadviazal kontakty s tureckou extrémistickou organizáciou Kalifaatsstat. Moussa sa po návrate do Bulharska vyhlásil za imáma. Hoci ho oficiálni moslimskí duchovní neuznali, on si získal mnoho oddaných stúpencov.

    O problematike píše portál Aktuality.sk.

    - Reklama -