Radikalizmus a jeho cesta do komédie. Pat a Mat teroristami. Fundamentalistická módna prehliadka a Islamský štát vo vystúpeniach slovenských komikov. Aj to je obraz súčasnosti

    0
    Novinár, hudobník a komik Michael Szatmary v šouprograme Silné reči (Autor: Reprofoto: youtube)

    Vo svojom nedávnom vystúpení si vzrastajúce náboženské napätie zobral na mušku novinár, hudobník a komik Michael Szatmary. „Sú tu nejakí moslimovia? Lebo ani tých by som nechcel nasrať. Vieme, čo sa stalo, keď naposledy niekto zverejnil karikatúru proroka Mohameda. Takmer tretia svetová z toho vznikla,“ vyjadril sa. Pri moslimoch však Szatmary neskončil. „ Ale na druhej strane sa každý jeden, druhý deň objavujú v médiách karikatúry židov s veľkými nosmi, ale čo my robíme? Obložíme sa výbušninou a ideme odpaľovať budovy? Nie, my ich kupujeme a potom predáme päťkrát drahšie,“ dodal komik, ktorý vystupuje v rámci zoskupenia stand-up komikov s názvom Silné reči a sám sa hrdo hlási k židovskej národnosti.

    O imigrantoch

    Islamský radikalizmus do svojej šou však vie zakomponovať aj komik Tomáš Hudák. „Mňa v detstve bili, priatelia! Mama sa nesrala, tá, čo prišlo pod ruku prvé… Ja sa preto čudujem, keď vidím tie videá z Islamského štátu, ako sa tamten trasie pod tým nožom. Si hovorím, s nožom do p*či? Keby ja som tam bol, tak si hovorím, prekvap ma do p*če, čo to bude?! Rúra od vysávača, plech od koláčov… Zapoj fantáziu, k*rva!“ zaznelo v jeho predstavení.

    Prekvap ma!

    Fundamentalistická módna prehliadka

    Ostrá satira využívajúca tému islamizmu tu však je už nejaký ten rok. Americký komentátor, kritik islamu a zabávač Bill Maher vyvolal v roku 2012 v Amerike značné kontroverzie, keď vo svojom programe hosťoval „už piatu každoročnú fundamentalistickú módnu prehliadku“. Vystriedali sa v nej „moslimské modelky“, ktoré predstavovali „najnovšie“ modely tradičného ženského moslimského odevu (burky) zahaľujúceho celú ženu s výnimkou očí. „Nadžíma v týchto šatách priamo horí. A nielen preto, že má na sebe dusivú celtovinu uprostred púšte… Jej odev kričí. Pozri sa na mňa, svet, som žena 12. storočia!“ povedal Maher pri predstavení prvej modelky.

    „A teraz prichádza odvážna Anán. Oblečený má odvážny francúzsky zostrih s hlbokým výstrihom pre oči. Dá sa kúpiť v čiernej a tmavočiernej, a necháva absolútne všetko na predstavivosti,“ povedal Maher pri ďalšej účinkujúcej, po ktorej prišla na rad Káli. „Nie je vynikajúca v tomto neformálnom pracovnom burnuse? Oblečte si ho na ranné modlitby alebo večerné ukameňovanie,“ zaznelo.

    Módna prehliadka

    „Nakoniec prichádza niečo trošku iné. Koketný odev, ktorý odhaľuje dievča v žene uzavretej v dusivom zadržiavacom zariadení pre ženy. Je to prvotriedne oblečenie pre druhotriednych občanov, ktoré odhaľuje vaše krivky na všetkých správnych miestach: na vašej hlave, pleciach, a už nikde inde,“ zakončil Maher netradičnú prehliadku.

    Pat a Mat teroristami

    Mnohé bariéry v roku 2010 prelomila britská komédia Štyri levy, ktorá je akousi syntézou islamistického terorizmu, spoločenského komentára a animovaného seriálu Pata a Mata. Hlavnými „hrdinami“ sú piati radikálni moslimovia, ktorí sa veľmi chcú stať teroristami, akosi im to však nevychádza. Zanietený Omar a trochu pomalší Wádž idú na výcvik do teroristického tréningového tábora v Pakistane, po čase však musia tábor pre svoju neschopnosť opustiť. Ďalšími členmi teroristickej bunky sú biely moslim Barry a magor Faisal, ktorý vie zostrojiť bombu a rozhodne sa vytrénovať vrany, aby sa stali samovražednými atentátnikmi. Piatym členom je mladík Hassan, ktorého skutočné odhodlanie je pochybné. Film sa končí scénou, keď sa samozvaní teroristi pokúsia v karnevalových kostýmoch spáchať samovražedný útok na londýnskom maratóne. Všetko sa však nakoniec, samozrejme, skončí inak.

    Štyri levy

    - Reklama -