Radičová na to od začiatku nemala. Sulík si zaspomínal na pád jednej vlády

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Richard Sulík sa v komentári pre Aktuality.sk pozrel bližšie na nedávnu históriu pádu jednej vlády. Podľa lídra SaS Radičová na šéfovanie vlády nemala hneď od začiatku. „Vo februári 2010 robila teda SDKÚ primárky. Proti sebe kandidovali Iveta Radičová a Ivan Mikloš, a obidvaja sa chceli so mnou stretnúť. Ivete som vravel, že by mala s Miklošom urobiť dohodu, že ona povedie kandidátku, ale v prípade víťazstva pravice bude premiér Mikloš (Iveta Radičová mohla byť čokoľvek iné – ministerka, šéfka parlamentu, eurokomisárka…). Myslel som si a myslím si to stále, že na premiérsky post sa nehodí. Osloviť ľudí je jedna vec a manažovať vládu a krajinu druhá, výrazne odlišná vec.“

    Sulík ďalej podčiarkuje, že koaličné vzťahy počas fungovania vtedajšej vlády sa nachádzali na bode mrazu. Koalíciu najviac rozdelilo hlasovanie o navýšení eurovalu, s ktorým predseda SaS nesúhlasil. Ten v komentári ďalej opisuje stav, v akom sa v tomto chaotickom a stresovom období nachádzala Radičová. „Iveta Radičová bola v tomto konflikte ako medzi dvomi kameňmi, a hlavne s tým chcela mať pokoj,“ píše Sulík a poznamenáva, že na bývalej premiérke bolo vidieť, že už vládnuť nechce, no nechcela pred Bruselom vyzerať ako tá „zlá“.

    „To, že Iveta musí spojiť hlasovania, ako prvý povedal verejne Mikloš. Pridali sa aj Bugár a niekto z KDH. Pritom premiérka mala ešte aj inú možnosť. Keď chcela byť silou-mocou za peknú v EÚ, mohla podať po neúspešnom hlasovaní demisiu. Akože by vyvodila voči sebe zodpovednosť za to, že nesplnila politický príkaz z Bruselu,“ vyjadril sa líder SaS ďalej k téme.

    Sulík spomína, že pred hlasovaním s Radičovou volal tak dlho, až sa mu vybil mobil. Ráno pokračovali v SMS komunikácii. V nej došiel rad aj na rozobratie chladných a nefungujúcich vzťahov v koalícii. „Co vlastne chces? Vymenit 3 koalicnych partnerov?“ píše Radičová v správe. Sulík jej odpovedá: „Partnerov nerieš. Chcem po tebe, aby si bola zodpovedná voči tvojej funkcii. Vo februári 2010 som ti vravel, že na to nemáš, napriek tomu si za každú cenu chcela byť premierkou. Teraz ňou si a zradis veľké množstvo ľudí ked zdupkas.“ Komentár v celom znení nájdete na stránkach portálu Aktuality.sk.

    - Reklama -