Rada Európy napomína Maltu za nedostatočné opatrenia na odstraňovanie domáceho násilia. Zároveň chce v krajine uľahčiť prístup k potratom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks zaslal v utorok list maltskému premiérovi Josephovi Muscatovi, v ktorom nalieha na jeho vládu, aby zabezpečila, že vojde do platnosti návrh zákona o rodovom a domácom násilí, ako aj dodatočné opatrenia zamerané na odstraňovanie rodovej nerovnosti a násilia voči ženám.

    “Návrh zákona by mal poskytnúť obetiam primerané prostriedky a účinné sankcie proti páchateľom,” uviedol Muižnieks v správe pre médiá.

    Podľa neho by zodpovedné orgány mali zabezpečiť, aby nedávno spustená stratégia a akčný plán ohľadom domáceho násilia odstránili existujúce prekážky, ako je napríklad nedostatočné oznamovanie prípadov domáceho násilia, nedostatok sociálnej podpory a potreba systematického vzdelávania pre príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní, prokurátorov a sudcov, ktorí sa zaoberajú domácim násilím.

    Komisár vyzval maltskú vládu, aby vyčlenila viac finančných prostriedkov na sociálnu starostlivosť poskytovanú obetiam domáceho násilia a riešila nedostatok miest v útulkoch žien.

    Muižnieks opätovne vyzval Maltu aj na otvorenú a informovanú verejnú diskusiu o prístupe žien k potratom, lebo “súčasná reštriktívna legislatíva kriminalizujúca prerušenie tehotenstva ohrozuje práva žien”. Zodpovedné orgány by podľa neho mali dekriminalizovať interrupciu a uľahčiť prístup k bezpečnej a legálnej interrupcii na základe žiadosti žien.

    - Reklama -