RTVS reaguje na obvinenia. Diko si vzal voľno

    0
    Administratívna budova RTVS v bratislavskej Mlynskej doline (Autor: SITA)

    Lukáš Diko poslal riaditeľovi RTVS list, v ktorom píše, že zverejnené informácie považuje za účelovú diskrimináciu a podlú manipuláciu, ako uvádza portál omediach.com. Ďalej v liste tvrdí, že si stojí za svojou prácou šéfa spravodajstva a odmieta vykonštruované obvinenia. „Do vyšetrenia prípadu si budem čerpať dovolenku, prípadne iný typ voľna,“ dodáva Diko.

    Václav Mika jeho rozhodnutie akceptuje a potvrdzuje, že to je hlavný dôvod, prečo dnes nie je vo svojej práci. Ďalej upozornil členov rady, že Diko dočasne nevykonáva funkciu len na základe svojho rozhodnutia, ale naďalej je riaditeľom spravodajstva RTVS.

    S ďalšími troma členmi spravodajstva, ktorí boli zapletení do kauzy, sa Mika už rozprával a informoval už o tom aj členov Rady RTVS. Na rokovaní odsúdil spôsob, akým boli zverejnené informácie o viacerých redaktoroch RTVS na tlačovej besede Mariána Kočnera. V súvislosti s kauzou podnikol kroky, ktoré neboli v priamej reakcii na tlačovú besedu, ale v reakcii na stanoviská politikov a médií.

    V tejto súvislosti poslal aj list generálnej prokuratúre, pretože podľa neho v tomto prípade existuje podozrenie zo spáchania trestného činu. Zriadil aj špeciálnu vyšetrovaciu komisiu, ktorá prešetrí, či v danom období nedošlo k zásahu do spravodajstva či k porušeniu zákona o RTVS alebo štatútu programových pracovníkov. 

    Rada RTVS vo svojom uznesení skonštatovala, že neprijíma výzvu v Mikovej komisii, ale zriadila si vlastnú dočasnú Kontrolnú komisiu „na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS z možného nadržiavania konkrétnej politickej strane.

    Autor: Mor

    - Reklama -