RTVS je aj naša telka, udrel po stole Jarjabek. Demokracia neznamená vyberať si to, čo nám vyhovuje, podotýka

    0
    Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

    Profil politika na PL.sk slúži na spájanie poslanca a občana. Poslanec najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Dušan Jarjabek podobne ako jeho kolegovia z Národnej rady Slovenskej republiky dostáva na profile otázky od našich čitateľov a poctivo na ne odpovedá. Prinášame vám sumár toho najzaujímavejšieho, čo ste sa ho opýtali.

    Verejnoprávna televízia RTVS je už niekoľko dní v centre diania. Premiér Robert Fico na ňu zaútočil, keď povedal, že nie je verejnoprávna. „Myslím si, že musí dôjsť k výmene vedenia RTVS,“ zdôraznil premiér, pričom spravodajstvo verejnoprávnych médií považuje za opozične ladené. Opozícia dlho nemeškala a zareagovala. Podpredseda SaS Ľubomír Galko Fica označil za diktátora. Podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Viskupič dokonca premiérovi adresoval výzvu, aby dal ruky od RTVS preč, pokiaľ sa bude hľadať nový kandidát, aby sa tak zabezpečila legitimita celého procesu. Viac sme o tom písali TU.

    RTVS je aj naša telka

    Meno nového šéfa RTVS by sme mali spoznať 22. júna. Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek sa v tejto súvislosti vyjadroval, že parlamentný výbor už urobil prvé kroky smerujúce k voľbe šéfa RTVS. Podľa jeho slov nasleduje obdobie, keď budú jednotliví kandidáti, či už tí, o ktorých „sa hovorí“, alebo tí, o ktorých sa zatiaľ ani nevie, skúmať svoje šance, a napokon bude na nich, či sa rozhodnú prihlášku podať a zúčastniť sa výberu alebo nie. „Ja vám – ako správne píšete – žiadne konkrétne meno neprezradím, ale uisťujem vás, že sa pokúsim vybrať takého kandidáta, ktorý bude rozvíjať to dobré, čo v RTVS je, a bojovať proti tomu horšiemu, čo tejto inštitúcii kazí meno,“ uviedol.

    „RTVS je aj naša telka (dodávam, že i naše rádio),“ vyjadril sa Jarjabek s tým, že si pamätá obdobie vášnivých debát spred 20 rokov, v ktorých chceli niektorí politici rušiť STV a SRo, pretože nevideli ich opodstatnenie, keď máme súkromné rádiá a televízie a tie nepotrebujú subvencie. Ako ďalej vysvetľuje, v tom čase dospeli k väčšinovému názoru, že pre zachovanie elementárnej hygieny mediálneho priestoru je dôležité zachovať duálny systém, teda ponúkať divákovi a poslucháčovi paralelne vysielanie majiteľov licencií a vysielateľa vo verejnom záujme. Jedným dychom dodáva, že to kladie väčšie nároky práve na médiá verejnej služby ako na komerčné rádiá a televízie – tie si jednoducho zistia, kedy sú pre majiteľa najvýnosnejšie, a potom sledujú túto líniu.

    „Verejnoprávne médiá musia, naopak, hľadať spôsob, ako naplniť oprávnené očakávania jednotlivých skupín a skupiniek populácie, obrazne od tých, čo milujú folklór, až po priaznivcov vodného lyžovania, od detí v predškolskom veku po seniorov, od obyvateľov veľkých miest po obyvateľov koncových dediniek utopených v lesoch, od voličov prezidenta po voličov banskobystrického župana… Navyše je pre RTVS nešťastím, že mnoho politikov hodnotí jej vysielanie výlučne cez svoje subjektívne vnímanie jej spravodajstva – to je síce dôležitý, ale iba zlomok funkcií verejnoprávnej služby,“ podotkol predseda parlamentného výboru s tým, že práve v tomto segmente sa však každý omyl a zlá stratégia médiu vracajú ako bumerang.

    Ťapáková v konflikte záujmov?

    Medzi otázkami od čitateľov sa našla aj konkrétna, a to či by bývalá šéfka televízie Markíza Zuzana Ťapáková bola dobrou šéfkou média verejnej služby a či by nebola v konflikte záujmov. Exmarkizáčka totiž pracuje na ministerstve zahraničných vecí ako externá poradkyňa pre kultúrnu a mediálnu sekciu nášho predsedníctva v Rade EÚ.

    Smerácky poslanec sa vyjadril, že ak by v takomto konflikte Ťapáková bola, je povinnosťou výboru, ktorému šéfuje, jej prípadnú prihlášku vyradiť. „Či by bola dobrou riaditeľkou, teraz neviem posúdiť,“ uviedol s tým, že riadiacu skúsenosť nepochybne má. „Je mi sympatické, že prejavuje živý záujem o aktuálne kultúrne dianie, stretávame sa na premiérach v divadlách, na koncertoch a ďalších akciách. Ale naozaj netuším, s akým programom by sa prípadne chcela o post šéfky RTVS uchádzať, aká je jej predstava o verejnej službe, ktorú by chcela garantovať, a o mnohých ďalších veciach,“ priznáva Jarjabek s tým, že zatiaľ nepozná jej odpoveď na otázku, či sa o tento post bude uchádzať, keďže podľa jeho slov zatiaľ o tom klebetia iba médiá a o ich dôveryhodnosti nie je úplne presvedčený.

    Demokracia neznamená vyberať si to, čo nám vyhovuje

    V súvislosti s verejnoprávnou televíziou bolo pred pár týždňami horúcou témou aj to, že počas roka od parlamentných volieb, ktorý uplynul začiatkom marca, do svojich politických diskusií ani raz nepozvala predstaviteľov Ľudovej strany Naše Slovensko. Jarjabek priznáva, že je to delikátny problém, pretože na jednej strane je fakt, že ĽSNS dostala vo voľbách podporu občanov, ktorých dnes v parlamente zastupuje, a teda mala by mať primerané zastúpenie aj v diskusných reláciách verejnoprávnych médií. „Pretože demokracia neznamená vyberať si iba to, čo nám vyhovuje, ale rešpektovať vôľu ľudu. To, samozrejme, neplatí len pre médiá, ale napríklad i pre prezidenta tejto republiky, ktorý sa odmieta stretnúť s predsedom jedného z našich samosprávnych krajov,“ podotýka smerák a pokračuje s druhou stranou mince tým, že fakt je rovnako aj to, že strana Mariana Kotlebu predstavuje v slovenskej politike extrém prinajmenšom v tom, ako sa predstavitelia tejto strany vyjadrujú k Slovenskému národnému povstaniu a ďalším dôležitým faktom.

    „Je to jedna zo záludností demokracie – na jednej strane má každý právo na názor, na strane druhej nikto nemôže iného nútiť, aby otváral priestor na šírenie názorov, ktoré väčšina populácie považuje za extrémistické,“ pokračuje s tým, že či urobíte také alebo onaké rozhodnutie, časť ľudí vás oprávnene obviní, že nerešpektujete demokraciu a právo na názor. „RTVS sa rozhodla, ako sa rozhodla, a uvidíme, ako to občania vyhodnotia,“ uzavrel.

    Kramár na Hrad?

    Rozruch a pozornosť na seba pútal aj herec Maroš Kramár, ktorý v parlamente počas diskusie pri premietaní prvého slovenského politického trileru Únos naložil politikom. Predovšetkým predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Viac sme o tom písali TU.

    Čitateľa PL zaujímalo, či Kramárovi, ktorý sa zviditeľnil v parlamente a údajne mal vyzývať mladých ľudí, aby vyšli do ulíc, nejde o to, aby si nahnal politické body, keďže plánuje vstup do vôd slovenskej politiky. „Podľa môjho názoru je pán Kramár jeden z vynikajúcich slovenských hercov. Ale viete, ako sa v divadle traduje – práve tí najlepší herci potrebujú svojho Shakespeara, aby dokázali svoje majstrovstvo!“ komentoval celú situáciu Jarjabek.

     


     

    - Reklama -