Putina dnes dvakrát pichlo v podbruší

    0
    Vladimír Putin (Autor: TASR)

    Podľa posledných informácií bol Islam Karimov ťažko chorý a bol prevezený do nemocnice s krvácaním do mozgu. Správy o jeho osude sa však v mnohom líšia. Niektoré servery ho už oficiálne považujú za mŕtveho, Kremeľ však takéto správy dementuje a uvádza, že jeho stav v súčasnosti nie je známy.

    „Pre túto chvíľu nemáme žiadne nové informácie. Všetko, čo môžeme povedať, je, že správy v médiách o Karimovej smrti sa zatiaľ nepotvrdili,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

    Bomba v areáli čínskej ambasády

    O malý kus zeme ďalej, v Kirgizsku, sa udial samovražedný atentát, ktorý médiá na rozdiel od Karimovej smrti oficiálne potvrdili. V hlavnom meste Biškek vošiel atentátnik autom priamo do areálu čínskej ambasády a výbuch zabil jeho a zranil troch ďalších ľudí.

    Čínske ministerstvo zahraničia vyjadrilo šok nad extrémnym a násilným útokom, ktorý sa v Biškeku odohral, a žiada Kirgizsko o urýchlené prešetrenie celej situácie, pretože bezpečnosti svojich zamestnancov prikladá veľkú dôležitosť.

    Zatiaľ sa zdá, že vina za utorňajší útok padá na hlavu ujgurských ozbrojencov. Ujgurovia sú etnická menšina, ktorých značná časť žije v čínskej provincii Sin-ťiang a niektorí z nich bojujú proti čínskej vláde.

    Ak sa ukáže, že za útokom skutočne stoja ujgurskí ozbrojenci, znamená to, že Čína exportuje svojich vlastných teroristov do okolitých krajín. „Máte čo do činenia s problémom, ktorý negatívne metastázuje skutočne znepokojujúcim spôsobom,“ konštatoval odborník na provinciu Sin-ťiang Raffaello Pantucci.

    - Reklama -