Putin vraj chystá niečo naozaj veľké. Možno bude veselo

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Rusku už údajne nestačí jeho silná pozícia v Sýrii a obzerá sa po ďalších štátoch v regióne, kde by svojou prítomnosťou potvrdilo pozíciu hegemóna na Blízkom východe. Moskva je obviňovaná z toho, že posiela svojich agentov do Líbye, aby podporovali jednotlivé ozbrojené frakcie. V Afganistane potom vraj zaisťuje zásobovanie Talibanu. „Podľa môjho názoru sa snažia Rusi aj naďalej zvyšovať svoj vplyv v tejto nestabilnej časti sveta,“ cituje CNN generála Josepha Votela.

    Rovnaký názor zastáva aj Bill Roggio z Nadácie pre obranu demokracie. „Rusko sa usiluje o to, aby sa opäť stalo superveľmocou. Rastúci ruský imperializmus ohrozuje Spojené štáty aj NATO,“ tvrdí Roggio. Podľa Anny Borshchevskayovej z Washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku prezident Putin úmyselne podkopáva rolu Západu v regióne. Generál Curtis Scaparrotti dokonca tvrdí, že Rusko podporuje Taliban.

    „Rusko jednoznačne zvyšuje svoj vplyv a zrejme podporuje aj Taliban,“ uviedol najvyšší vojenský veliteľ NATO, hoci nespresnil, aký druh vojenského materiálu Moskva Talibanu dodáva. Ruské ministerstvo zahraničia to však ústami Zamira Kabulova rezolútne odmietlo. „Je to absolútne nepravdivé tvrdenie. Podobné výmysly majú len ospravedlniť neúspechy amerických operácií v regióne,“ uviedol Kabulov.

    Už pred časom vyhlásil veliteľ medzinárodných síl v Afganistane, generál John Nicholson, že Moskva sa snaží podkopávať vládu v Kábule a poskytovať Talibanu politickú legitimitu s tým, že jeho bojovníci sa postavia Islamskému štátu. Avšak vojenskí predstavitelia NATO úvahy Moskvy o Talibane odmietajú. Okrem Afganistanu však Rusko údajne operuje aj v Líbyi, k hraniciam ktorej sa podľa americkej rozviedky sťahujú ruské sily.

    Zatiaľ čo Spojené štáty podporujú vládu, ktorá kontroluje západnú časť krajiny, Rusko údajne spolupracuje s generálom Khalifom Haftarom, ktorý má pod kontrolou východ. „Aktivity Ruska sledujeme s veľkým znepokojením. Okrem vojenských záležitostí rastie vplyv Ruska aj v oblasti predaja ropy a zbraní,“ uviedol veliteľ amerických síl v Afrike, generál Thomas Waldhauser pred niekoľkými dňami.

    Na prítomnosť Moskvy v Líbyi potom upozornila aj námestníčka generálneho tajomníka NATO Rose Gottemoellerová. „Som veľmi znepokojená zoskupovaním ruských síl s cieľom zasiahnuť v Líbyi,“ uviedla Gottemoellerová v sobotu v Bruseli. Rusko hrá údajne dvojakú hru a aktívne komunikuje s generálom Haftarom aj vládou národnej jednoty, ktorá ovláda západnú časť krajiny. Hoci sa niektorí generáli obávajú ruskej invázie, Borshchevskayová z Washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku je zdržanlivejšia.

    „Vzhľadom na nízke ceny ropy a medzinárodné sankcie sa snaží Moskva – s výnimkou Sýrie – vyhnúť ďalším vojenským intervenciám a radšej sa sústredí na ,neverejné‘ poskytovanie pomoci jednotlivým hráčom v Líbyi a Afganistane. Putin si je vedomý svojich obmedzených možností a nechce zatiahnuť Rusko do ďalšieho afganského dobrodružstva. V každom prípade sa dá povedať, že všade tam, kde sa Západ stiahol, vyplnil uvoľnené miesto práve Putin,“ dodala.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -