Putin pricestoval do Sýrie, nariadil odsun ruských síl: Ak teroristi opäť zdvihnú hlavu, zažijú také letecké útoky, aké dosiaľ nevideli

    0
    Zľava sýrsky prezident Bašár Asad, ruský prezident Vladimir Putin a ruský minister obrany Sergej Šojgu (Autor: TASR)

    Putin pred nastúpeným vojenským publikom vyhlásil: “Nariaďujem ministerstvu obrany a náčelníkovi generálneho štábu, aby začali s odsunom ruskej vojenskej skupiny na ich stále základne.”

    “Ak teroristi opäť zdvihnú hlavu, zažijú také letecké útoky, aké dosiaľ nevideli,” varoval ďalej ruský prezident.

    “Nikdy nezabudneme na smrť a straty, ku ktorým došlo v rámci v boja proti terorizmu v Sýrii a Rusku,” dodal Putin.

    Podľa agentúry AP ide vôbec o prvá návštevu Putina v Sýrii a uskutočnila sa v čase, keď sýrska armáda s podporou Ruska prevzala kontrolu nad väčšinou krajiny.

    Putin 6. decembra oznámil, že teroristická skupina Islamský štát (IS) utrpela totálnu porážku na oboch brehoch rieky Eufrat v Sýrii.

    “Minister obrany (Sergej Šojgu) informoval, že operácie na východnom a západnom brehu Eufratu sa skončili úplnou porážkou teroristov,” povedal Putin novinárom v Nižnom Novgorode, kde krátko predtým oznámil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo voľbách hlavy štátu v marci 2018.

    Základňa Humajmím, 25 kilometrov južne od mesta Lázikíja v rovnomennej provincii, slúžila Rusku ako oporný bod pre letecké operácie proti teroristom v Sýrii, ktoré spustilo 30. septembra 2015 na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Časť tejto základne má Moskva od septembra v bezplatnom prenájme na 49 rokov.

    Tlačové oddelenie Kremľa ešte v piatok informovalo, že Putin navštívi v pondelok 11. decembra Turecko a Egypt, kde bude rokovať s tamojšími prezidentmi Recepom Tayyipom Erdoganom a Abdalom Fattáhom Sísím.

    - Reklama -