Putin prekabátil USA, naznačuje Forbes

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Pod sýrskym prezidentom Asadom sa v jednej chvíli veľmi prudko kývala stolička. Pomocnú ruku mu podal Irán a teroristická organizácia Hizballáh pôsobiaca v Libanone, ktorá tiež získava pomoc od Iránu. Ale možno by to nestačilo. Asad má podľa analytičky na rukách veľa krvi, pretože spôsobil azda najväčšou humanitárnu katastrofu vo svete od druhej svetovej vojny. Možno by padol, potom však jedného dňa ruský prezident Vladimir Putin rozhodol, že Asadovi pomôže. Poslal do Sýrie ruské letectvo a vojakov. Písal sa rok 2015.

    O dva roky neskôr podľa analytičky dosiahol Putin prakticky všetko, čo chcel. „Asad zostal pri moci. Ruská vojenská prítomnosť v Sýrii je zaistená minimálne na najbližších 49 rokov. Ide o najväčšiu vojenskú prítomnosť Ruska mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu. Putin tak znížil schopnosť USA vojensky manévrovať v tomto regióne a zaistil ruský vplyv v jednej zo strategicky najvýznamnejších krajín Blízkeho východu,“ píše analytička.

    Celý článok nájdete tu.

    Putin navyše destabilizoval okolité krajiny a Európsku úniu, lebo ak udrží pri moci človeka, ako je Asad, milióny utečených Sýrčanov sa len ťažko vrátia do krajiny. Aby to nebolo málo, Putin obnovil pozíciu Ruska ako globálneho hráča, s ktorým je potrebné rátať. To je odkaz určený predovšetkým pre Západ. Čerešničkou na torte pre Putina je, že Sýriu môže využiť ako cvičnú strelnicu pre ruské zbrane, kde možno demonštrovať ich silu a ukázať prípadným záujemcom o kúpu, čo všetko dokážu.

    Putin skrátka môže v Sýrii oslavovať, napísala analytička. A bude oslavovať tak dlho, dokiaľ bude Západ v tomto regióne vypratávať pozície. Svojim ľuďom môže ruský prezident navyše ukázať, že on je na rozdiel od toho hrozného Západu nositeľom stability v Sýrii.

    - Reklama -