Putin predstavil nové jadrové zbrane

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Podľa neho má daná strela neobmedzený dolet, je schopná preniknúť akoukoľvek protiraketovou obranou a zasiahnuť akékoľvek miesto na svete. Putin, ktorého cituje stanica BBC, nové zbrane predstavil zúčastneným stovkám popredných vládnych činiteľov a zákonodarcov prostredníctvom videoprojekcie.

    Medzi ďalším arzenálom, ktorý Putin spomenul v druhej časti svojho dvojhodinového prejavu v moskovskej Manéži, figuruje i nový typ ťažkej balistickej strely Sarmat, ako aj bezpilotný podmorský dron, ktorý štartuje z ponorky, dokáže zasiahnuť lietadlové lode a pobrežné zariadenia a je nevystopovateľný.

    Putin zároveň vyzval obyvateľov, aby navrhli mená pre tieto nové bojové systémy. Ich vývoj zdôvodnil tým, že Rusko takto reagovalo po svojom dlhoročnom nátlaku na USA, aby Washington neodstupoval od protiraketových dohôd. Zdôraznil, že ak by niekto zaútočil na Rusko jadrovou zbraňou, dočkal by sa okamžitej odplaty.

    Rusko posilňuje leteckú prítomnosť v Sýrii

    Ruské operácie v Sýrii – na podporu vládnych síl v boji proti povstalcom a extrémistickým skupinám – ukázali zvýšené obranné schopnosti ruskej armády, podotkol šéf Kremľa.

    Rusko posilňuje svoju leteckú prítomnosť v Sýrii i novými viacúčelovými stíhacími lietadlami piatej generácie Suchoj Su-57 vybavenými technológiou stealth, ktorá ich robí prakticky neviditeľnými pre radary. Stroje zamerala izraelská družica Eros-B na sýrskej strategickej základni Humajmím.

    Rusko podľa Putina tiež zintenzívňuje svoje záujmy v arktickej oblasti posilňovaním vojenskej infraštruktúry.

    Prezident pripomenul, že v nasledujúcich mesiacoch sa otvorí aj nový most spájajúci Ruskú federáciu s Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014.

    Zvýšenie životnej úrovne ľudí

    Putin zároveň zdôraznil, že Rusko sa musí zamerať na zvýšenie životnej úrovne svojich občanov. Podľa neho žije 20 miliónov Rusov pod oficiálnym prahom chudoby, ktorý predstavuje príjem zhruba 10.000 rubľov (145 eur) mesačne. Informovali o tom agentúra AP a spravodajský portál stanice BBC.

    Ruský prezident zdôraznil aj nutnosť technologického prelomu ako základ pre úspešný rozvoj v budúcnosti, zlepšenie systému zdravotnej starostlivosti a vybudovanie modernej infraštruktúry.

    Putin hodlá v priebehu nasledujúcich rokov znížiť mieru chudoby vo svojej krajine na polovicu a zvýšiť zamestnanosť a dĺžku života obyvateľov na viac než 80 rokov; momentálne táto štatistika predstavuje 73 rokov. “Záleží nám na každom človeku,” dodal a podotkol, že v roku 2000, keď nastúpil do prezidentského úradu, žilo pod prahom chudoby až 42 miliónov Rusov.

    Putin chce z Ruska spraviť i jedno z hlavných svetových centier na uskladňovanie a spracovávanie digitálnych dát. Vyzval na väčší pokrok pri vytváraní robotov a umelej inteligencie. Mala by sa podporiť výchova nových technologických talentov a do krajiny by mali prúdiť študenti z cudziny, tvrdí Putin.

    Išlo už o Putinov 14. výročný prezidentský prejav o stave štátu. Tradične sa toto podujatie koná v decembri v kremeľskej sále svätého Juraja; tentoraz ho preložili na marec do budovy Manéže neďaleko Červeného námestia. Podľa pozorovateľov ide o strategický krok Kremľa pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami.

    Tie sa budú konať 18. marca, pričom Putin, ktorý má podporu 80 percent voličov, je považovaný za jasného víťaza nad zvyšnými siedmimi kandidátmi. Putin by sa v prípade víťazstva ujal prezidentskej funkcie po štvrtý raz. Putin však kampaň nevedie – jeho dnešný prejav bol posledným verejným vystúpením pred voľbami.

    - Reklama -