Putin na seba privolal hnev ukrajinského prezidenta. Kvôli jednému podpisu Porošenko volá po rezolútnych krokoch a sankciách voči Moskve

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal dekrét, podľa ktorého Moskva uznáva dokumenty vydané proruskými separatistami a umožní bezvízový styk ukrajinským občanom a osobám bez štátnej príslušnosti, ktoré tam majú trvalé bydlisko.

    Kremeľ argumentoval, že toto rozhodnutie je “humanitárnym gestom”, ktoré pomôže obyvateľom východu Ukrajiny, trpiacim pod ukrajinskou blokádou.

    Porošenko dnes odsúdil počínanie Kremľa s tým, že je v rozpore s mierovou dohodou z Minska z roku 2015. Porošenko počas stretnutia s komisárom EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christosom Stylianidesom vyzval na “rezolútne kroky až po sprísnenie sankcií”.

    Krátko po anexii Krymu Moskvou v marci 2014 vypuklo v dvoch najvýchodnejších oblastiach Ukrajiny, Doneckej a Luhanskej, povstanie proruských separatistov. Podľa odhadov OSN si konflikt medzi separatistami a ukrajinskou armádou v Donbase vyžiadal takmer 10.000 mŕtvych.

    Spojené štáty a Európska únia reagovali na aktivity Ruska na Ukrajine uvalením ekonomických sankcií.

    - Reklama -