Putin je vraj v ohrození. Prekvapivé vyhlásenie smerom k šéfovi Ruska

    0
    Igor Girkin alias Strelkov (v strede), bývalý vodca proruských separatistov (Autor: SITA)

    Ešte pred dvoma rokmi bol Igor Strelkov najznámejšou osobnosťou zúčastňujúcou sa bojov na východe Ukrajiny. Bývalý dôstojník ruských tajných služieb viedol útok na mesto Slavyanskaya v apríli v roku 2014, ktorý predznamenal rozpútanie konfliktu v celom regióne.

    „V Kyjeve ho považovali za krvilačného vojnového zločinca, agenta Kremľa vyslaného z Moskvy, aby rozštiepil Ukrajinu, píše britský Guardian. V Rusku bol, naopak vnímaný ako neohrozený vojvodca vedúci miestne partizánske sily v ich boji proti Kyjevu. „Len o necelé dva roky neskôr je však už celkom inou persónou. Počas rozhovoru s britským Guardian sedí vo svojej moskovskej kancelárii v civilnom oblečení a má o pár kilogramov navyše,“ píšu Briti. V posledných mesiacoch sa bývalý ruský hrdina obrátil proti svojim vlastným pánom v Kremli.

    „Putin a jeho najbližšie kruhy sa vydali na cestu, ktorá vo svojom konečnom dôsledku povedie ku kolapsu celého systému,“ vyhlásil. „Zatiaľ nevieme, ako alebo kedy k tomu presne dôjde, ale tým kolapsom sme si istí,“ dodal.

    Strelkov bol na povel Kremľa z Ukrajiny odvolaný v auguste roku 2014, údajne začal byť pre ruské autority skôr príťažou. Odvtedy sa dostal do akejsi podivnej sivej zóny. Na Ukrajinu sa vrátiť nemôže a vystupovať v ruských štátnych médiách už vôbec nie. Niet sa teda čomu čudovať, že sa po nejakom čase Strelkov obrátil proti ruskému politickému establishmentu. Domnieva sa, že Putin v kľúčový moment vojny na východe Ukrajiny zaváhal, pretože sa obával drastického zhoršenia vzťahov medzi Ruskom a Západom. Strelkov sám seba označuje za ruského nacionalistu a verí, že by sa Rusko malo zmocniť všetkých oblastí, v ktorých žijú etnickí Rusi. O Ukrajincoch hovorí ako o „Rusoch, ktorí majú odlišný dialekt.

    Putin prekročil Rubikon, ale potom sa zastavil

    „Putin už prekročil Rubikon, ale potom sa úplne náhle a nelogicky zastavil. Nestiahol sa, ale ani sa nevydal vpred. Nemá vôbec žiadne poňatie o tom, čo teraz robí, a len dúfa, že príde nejaký zázrak. Je zaseknutý v polovici močiara,“ vyjadruje sa Strelkov, ktorého skutočné meno je Girkin.

    Strelkov sa pre svoje pôsobenie vo vojne na Ukrajine dostal na medzinárodnú listinu osôb, na ktoré sú uvalené sankcie. Minulý týždeň navyše poľská poslankyňa v Európskom parlamente Malgorzata Gosiewska Strelkova obvinila zo spáchania vojnových zločinov. Sám bývalý ruský hrdina nepopiera to, že za vojny osobne zastrelil niekoľko ľudí za to, že sa dopustili zločinu krádeže, ale uvádza, že všetko prebehlo legálnou cestou, „pretože boli všetky popravy vykonané podľa sovietskeho vojnového práva.

    „V čase vojny je kľúčové udržať disciplínu, inak by situácia bola nekontrolovateľná. Keď som velil ja, všetci vojaci vedeli, že ak sa dopustia nejakého zločinu, budú veľmi prísne potrestaní, možno aj viac ako nepriateľ,“ uviedol.

    Z aktívnej služby odišiel po osobnom konflikte

    Strelkov tiež uvádza, že na východe Ukrajiny pôsobil v pozícii „nezávislej postavy, ktorá si udržiavala kontakt s Moskvou, ale nebola ňou priamo riadená. Strelkov pôsobil už v úlohe dobrovoľníka v Podnestersku, Bosne a oboch čečenských vojnách. Tvrdí, že z aktívnej služby odišiel pre osobný konflikt v roku 2012.

    „Bol som do veľkej miery nezávislou postavou, trvá Strelkov na svojej úlohe na východe Ukrajiny. Ďalej novinárom povedal, že sa snažil využiť všetky svoje kontakty na to, aby ruské autority prinútil k totálnej invázii na Ukrajinu. Rýchlo si vraj však uvedomil, že jeho volanie nikto nevypočuje. Odvtedy, čo Strelkov opustil Ukrajinu v auguste roku 2014, sa jeho meno nachádza na takzvanom stop liste, čo je neoficiálny zoznam osôb, ktoré nemajú prístup do štátnej televízie. „Som pre nich nehodiaca sa osoba, nevedia, čo so mnou majú robiť: som pre nich hrdina alebo terorista? Nemôžu ma uväzniť, pretože by to bolo interpretované ako poklonkovanie Západu. Blahorečiť ma však tiež nemôžu, takže sa nachádzam v tejto podivnej medzere,“ uviedol.

    „Ruské autority si neželajú vidieť nezávislých politikov alebo ľudí, ktorí premýšľajú svojím vlastným spôsobom, nech už patria do akéhokoľvek tábora,“ vyhlásil. Bývalý vojak už so svojimi spolupracovníkmi zverejnil manifest, v ktorom sa snúbi sloboda slova s imperialistickou rétorikou o expanzii ruskej krajiny a ochrane Rusov v bývalých sovietskych štátoch.

    „Môže sa zdať, že sme len okrajovou skupinou bez šance na úspech, ale to boli predsa aj boľševici v roku 1917,“ vyhlásil Egor Prosvirnin, ktorý má svoj nacionalistický blog a spolu so Strelkovom podpísal deklaráciu. „Kremeľ má z nacionalistov veľký strach, pretože využívajú rovnako imperialistickú rétoriku ako Putin, ale robia to oveľa lepšie,“ uviedol opozičný líder Alexej Navalnyj. „Preto je v ruských väzniciach toľko nacionalistov, aj tí, ktorí predtým Putina podporovali,“ dodal.

    - Reklama -