Putin je unavený, ale kandidovať musí, keď skončí, systém padne, zhodujú sa odborníci

    0
    Vladimir Putin a Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Prieskumy síce Putinovi prisudzujú šesťdesiat až sedemdesiat percent hlasov, v zákulisí sa však hovorí o tom, že by mohol čoskoro dovládnuť. Britský denník Independent to zistil na základe rozhovorov s akademikmi, vládnymi postavami a tými, ktorí majú k vláde blízko.

    Putin vo voľbách nemusí kandidovať preto, lebo sám vraj cíti únavu. Aj preto váha s oznámením kandidatúry. Že bude obhajovať prezidentský post, oznámi zrejme až v decembri a volebnú kampaň obmedzí na minimum.

    Krátka kampaň bude menej náročná a skráti aj opozičný čas na útoky. Opozícia sa stále nemôže zhodnúť na spoločnom kandidátovi, čo Putinovi nahráva. Jedného z hlavných odporcov, Alexeja Navaľného, chce Putin poraziť skôr na obrazovkách ako v uliciach, napísal server Info.cz.

    Putinovo slabnutie vidieť aj na programe. Neprichádza so žiadnym konceptom reforiem. Rusko pritom stále ohrozuje hospodárska kríza. „Tieto voľby sú menej o budúcnosti, väčšmi o konci,“ domnieva sa profesor na moskovskom Štátnom inštitúte pre medzinárodné vzťahy Valerij Solovej.

    Na Putina sa spolieha predovšetkým okruh jeho spolupracovníkov. Domnievajú sa, že konzervatívny prezident nebude chcieť na svojom okolí nič meniť. Boja sa o funkcie a prísun peňazí. „Potrebujú ho viac ako on ich,“ myslí si bývalý poradca Kremľa Gleb Pavlovsky.

    Putin vraj dokonca zvažoval, že funkciu opustí, čo by znamenalo decembrové predčasné voľby. Do úvahy pripadalo aj zriadenie funkcie viceprezidenta či nejakého kolektívneho orgánu, na ktorý by preniesol časť právomocí.

    „Nebude žiadny druhý Putin. Keď odíde, systém padne. Nie sú peniaze, takže situácia môže dôjsť do bodu, keď nemôžete vyriešiť miestne problémy. Začnú sa štrajky, zapojí sa Moskva, budú protesty, hromadné akcie,“ povedal Solovej s tým, že naposledy niečo také cítil na konci Sovietskeho zväzu, a ľudia okolo hovoria to isté.

    O zotrvaní a ďalšej kandidatúre nakoniec Putina presvedčilo zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta. A tiež to, že sa na jeho miesto nenašiel vhodný nástupca.

    autor: nab

    - Reklama -