Putin je svetový líder, ktorého obdivujem, povedal britský politik. Vraj nesmie byť premiérom

    0
    Kontroverzný politik Nigel Farage sa po hlasovaní o brexite pustil na veľmi tenký ľad, keď priznal, že nemôže garantovať sľubovanú úsporu 350 miliónov libier týždenne, ak bude Británia mimo Európskej únie, tak ako to euroskeptici tvrdili v kampani pred referendom. Tým rozhneval britskú verejnosť a pred pár dňami si zase rypol do EÚ, keď uviedol, že Únia má „krv na rukách“.
     
    Terapia šokom, ktorú Farage ordinuje v posledných dňoch médiám aj verejnosti, teraz schytala poriadny protiúder. Denník The Independent pripomenul, že líder britských euroskeptikov zo Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

    Niežeby podporoval Putina, ale…

    Je to práve šéf Kremľa, ktorého Nigel Farage obdivuje najviac zo všetkých svetových vodcov. V  rozhovore spred dvoch rokov predseda UKIP uviedol, že Putina obdivuje ako stratéga, nie ako človeka, najmä pre jeho „brilantné“ počínanie si v Sýrii. Práve tieto slová mu teraz vracajú ako bumerang a magazín GQ píše o tom, že takýto politik nesmie byť premiérom. 
     
    Farage však dodáva, že nie všetka politika ruského prezidenta sa mu pozdáva. „Niežeby som schvaľoval jeho politiku, veď koľko novinárov je teraz (v Rusku) vo väzení?“ pýta sa známy britský euroskeptik. 
     
    Obvinenia niektorých kritikov z radov britskej vlády z toho, že stojí na strane Putina, predseda britských euroskeptikov odmieta aj dnes. Farage sa totiž už dávnejšie vyjadril, že reakcie lídrov EÚ boli podľa neho v prípade anexie Krymu aj konfliktu v Sýrii slabé a neúčinné. „Keď strkáte do ruského medveďa palicou, tak zareaguje,“ varoval ešte pred dvomi rokmi Farage. 

    Bez servítky o Angele

    Farage tvrdí, že nestraní Putinovi, ale stojí si za tým, že podľa neho to boli práve lídri EÚ, kto vyprovokoval krízu destabilizáciou Ukrajiny. Nigel Farage je pritom známy svojím postojom voči proeurópsky zameranej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.
     
    „Je neuveriteľne chladná. Vždy vravím – a viem, že je to hrubé – ale nech si myslíte o verejnom obraze Merkelovej čokoľvek, vedzte, že v súkromí je ešte mizernejšia, a ja inklinujem k otvorenejším ľuďom,“ skonštatoval Farage ešte pred dvomi rokmi na adresu nemeckej kancelárky. 
     
    Kto sa stane novým britským premiérom je vraj lídrovi britských euroskeptikov jedno. Isté je len to, že karty na britskej politickej scéne poriadne zamiešalo referendum o brexite a následná rezignácia premiéra Davida Camerona. 
     
    - Reklama -