Putin: Trumpovi politickí odporcovia mu zabránili splniť každý z jeho predvolebných sľubov

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Putin sa priamej kritike amerického kolegu Donalda Trumpa vyhol, varoval však pred novým balíkom sankcií schválených americkým Kongresom. Trumpovi politickí odporcovia mu podľa Putinových slov zabránili “splniť každý z jeho predvolebných sľubov”.

    Na otázku, či ho nehnevá nepredvídatelnosť šéfa Bieleho domu, odpovedal, že to súvisí so “silným odporom”, ktorému vo svojej krajine čelí. Zároveň dodal, že Rusko je stále otvorené spolupráci so Spojenými štátmi.

    “Balík sankcií nedávno prijatý americkým Kongresom je otvorene navrhnutý tak, aby vytlačil Rusko von z európskych energetických trhov a aby prinútil Európu prejsť na omnoho drahší skvapalnený zemný plyn zo Spojených štátov,” varoval podľa agentúry Reuters.

    Putin okrem iného obvinil Spojené štáty z neplnenia si povinností vyplývajúcich z dohody o chemických zbraniach. USA podľa Putina ostávajú jedinou krajinou, ktorá je najväčším vlastníkom tohto typu zbraní hromadného ničenia. 

    Spojené štáty a ich spojenci premeškali podľa Putina príležitosť vybudovať po skončení studenej vojny bezpečnejší a stabilnejší svet.

    Ruský prezident kritizoval Európu a Západ aj v súvislosti so španielskym Katalánskom. “Niektorí zahraniční kolegovia” sa podľa neho držia dvojakého metra. “Prípad Kosova vyprovokoval podobné procesy v ďalších regiónoch Európy,” cituje ho agentúra AP.

    V súvislosti so Severnou Kóreou a napätou situáciou na Kórejskom polostrove Putin varoval pred zahnaním Pchjongjangu do kúta. Putin severokórejský jadrový a raketový program odsúdil. K urovnaniu celej situácie môže však podľa neho dôjsť aj prostredníctvom dialógu a bez tohto, aby bola “Severná Kórea zahnaná do kúta, ako aj bez vyhrážania sa použitím sily, alebo bez znižovania sa k nadávkam a hrubosti”.

    Pokiaľ by Spojené štáty obmedzili činnosť ruských spravodajských médií, ako televízie RT alebo tlačovej agentúre Sputnik, Moskva podľa Putina pristúpi k okamžitým odvetným krokom.

    Ruský prezident tiež vyhlásil, že v budúcnosti by sa mohol dosiahnuť globálny zákaz jadrových zbraní. Rusko to chce a “bude sa o to usilovať,” dodal Putin.

       

    - Reklama -