Putin: Severná Kórea vie, že zrušenie jadrových zbraní znamená pozvánku na cintorín

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (Autor: TASR)

    V stredu počas stretnutia s vodcom Južnej Kórey Mun Če-in Putina vyzval, aby „skrotil“ KĽDR. Ruský prezident na to konto odsúdil vojnovú hystériu a vyjadril sa aj proti prípadným sankciám. Zároveň sa divil, že by mohla byť KĽDR umiestnená na sankčný zoznam spoločne s Ruskom. „Je navyše smiešne dávať na rovnaký sankčný zoznam Rusko a KĽDR a potom od nás čakať pomoc pri hasení možného jadrového konfliktu,“ konštatoval Putin.

    Juhokórejský prezident Mun Če-in

    Juhokórejský prezident Mun Če-in. Zdroj: TASR

    Téme napätých vzťahov Západu s KĽDR sa ruský prezident aj naďalej venuje. „Nie je možné si myslieť, že by sa Severná Kórea nechala vystrašiť prípadným vojnovým konfliktom. Pchjongjang sa bude vždy stavať proti opusteniu svojho jadrového programu,“ konštatoval podľa CNBC Vladimir Putin, ktorý však prisľúbil, že Rusko jadrové testy KĽDR odsúdi. Ale aj napriek kritike väčšiny krajín sveta zatiaľ komunistický režim odoláva.

    „Medzinárodné spoločenstvo sľubuje Severnej Kórei, že výmenou za zastavenie jadrového programu budú zrušené sankcie. Hovoríme im, že zrušíme sankcie a oni budú mať viac jedla, oblečenia a ďalších základných vecí. Lenže oni si myslia, že opustenie jadrového programu by pre nich fakticky znamenalo pozvánku na cintorín. Je jasné, že s tým preto nebudú nikdy súhlasiť,“ použil ruský prezident trochu drsnejšie prirovnanie na ekonomickom summite vo Vladivostoku.

    Uvalenie sankcií na Severnú Kóreu presadzujú najmä Spojené štáty. Minister financií Steven Mnuchin uviedol, že na sankčný zoznam by sa mohli dostať aj krajiny, ktoré sa pokúsia s KĽDR obchodovať. Napätá situácia na Kórejskom polostrove a prípadné uvalenie sankcií či ďalšie možnosti riešenia aktuálneho stavu sa budú preberať na pondelkovom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN. Mnuchin avizoval, že americká strana sa bude snažiť sankcie presadiť.

    Vo štvrtok spolu hovorili čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho americký náprotivok Donald Trump. Podľa britského denníka The Guardian čínsky predstaviteľ vyjadril „hlboké znepokojenie nad prebiehajúcou situáciou“ a nabádal Trumpa, aby všetko riešil prostredníctvom rokovaní. Americký prezident si vzájomný rozhovor pochvaľoval a na priamu otázku uviedol, že vojenské riešenie konfliktu je až tou úplne poslednou možnosťou.

    Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho čínsky partner Si Ťin-pching

    Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho čínsky partner Si Ťin-pching. Zdroj: TASR

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -