Putin: Rusko, Irán a Turecko zabránili rozpadu Sýrie

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

     “Bojové operácie proti teroristickým skupinám v Sýrii sú už takmer ukončené,” povedal Putin počas stretnutia s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a jeho iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním.

    Šéf Kremľa zároveň vyjadril presvedčenie, že snahy Ruska, Irániu a Turecka pomohli zabrániť rozpadu Sýrie, jej ovládnutiu zahraničnými teroristami a vypuknutiu humanitárnej krízy v krajine.

    Rokovania trojice prezidentov v juhoruskom letovisku Soči boli venované práve mierovému urovnaniu konfliktu v Sýrii. Putin na úvod schôdzky ocenil aj podiel tureckého a iránskeho prezidenta na spustení sýrskych mierových rozhovorov prebiehajúcich v kazašskej metropole Astana.

     Všetky tri krajiny by sa teraz podľa Putina mohli spolu podieľať aj na obnove vojnou zničenej Sýrie. “Berúc do úvahy obrovský rozsah škôd, mohli by sme spoločne rozmýšľať o vypracovaní dlhodobého komplexného programu na znovuvybudovanie Sýrie,” povedal Putin podľa agentúry TASS. 

    Ruský prezident sa v pondelok stretol v Soči so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Hovorili o blížiacom sa konci vojenských operácii a o potrebe politického procesu v Sýrii, ktorý by mal prebiehať pod záštitou OSN. 

    Rusko a Irán počas vojny v Sýrii dlhodobo podporovali režim prezidenta Bašára Asada. Turecko bolo zase jedným z hlavných podporovateľov opozičných skupín bojujúcich proti Damasku; neskôr sa však sústredilo hlavne na boj proti Kurdom a islamistom v blízkosti turecko-sýrskych hraníc. 

    - Reklama -