Pučisti ničia právny štát. Vydali na mňa ilegálny zatykač, reaguje bolívijský prezident a bývalý pestovateľ koky

    0
    Bolívijský prezident Evo Morales (uprostred) odchádza z tlačovej konferencie na vojenskom letisku El Alto 9. novembra 2019. (Autor: TASR)

    “Oznamujem svetu a bolívijskému ľudu, že policajný dôstojník verejne oznámil, že dostal pokyn na vykonanie nezákonného zatýkacieho rozkazu voči mne,” napísal Morales na Twitteri.

    Bez uvedenia podrobností ďalej uviedol, že na jeho bydlisko zaútočili “násilné skupiny”.

    “Pučisti ničia právny štát,” dodal Morales. Opozičný líder Luis Fernando Camacho krátko predtým na Twitteri uviedol, že na Moralesa bol vydaný zatykač a polícia a armáda ho hľadajú v provincii Chapare, kde sa má skrývať.

    Morales, bývalý pestovateľ koky, bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd však udelil Moralesovi v roku 2017 výnimku.

    Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a Moralesa obvinila z volebných podvodov. Morales to odmietol, súhlasil však s auditom Organizácie amerických štátov (OAŠ).

    Tá v nedeľu vydala predbežnú správu, v ktorej píše o vážnych nezrovnalostiach pri hlasovaní a vyzvala na zrušenie výsledkov volieb.

    Morales následne na tlačovej konferencii v La Paze avizoval konanie nových volieb a výmenu členov hlavného volebného orgánu krajiny. Nekonkretizoval však ani termín hlasovania, ani to, či bude opäť kandidovať.

    Násilné protesty po oznámení výsledkov prezidentských volieb si v Bolívii doteraz vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 380 zranených.

    - Reklama -