Pučisti chceli zničiť Erdogana. Ak to spochybňujete, patríte k nim a zaslúžite si rovnaký trest, odkazuje turecký minister

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    Vojenský puč, ktorý má zatiaľ za následok viac ako 250 mŕtvych a tisíce ľudí vo väzbe naprieč nielen štátnym sektorom, je podľa niektorých pochybovačov na sociálnych sieťach len výplodom tureckej vlády a nikdy k nemu nedošlo. Ide o obyčajný hoax.

    Podľa Bekira Bozdaga, tureckého ministra spravodlivosti, sú však títo pochybovači s najvyššou pravdepodobnosťou do puču sami zapletení a stanú sa predmetom vyšetrovania.

    „Len sa pozrite na tých ľudí, ktorí na sociálnych sieťach tvrdia, že išlo len o divadlo. Štátni zástupcovia ich už vyšetrujú. Mnohí z nich sú len stroskotanci, ktorí si myslia, že je česť položiť život na základe rozkazu Fethullaha Gülena,“ povedal Bozdag v rozhovore pre štátnu televíziu.

    Prezident Recep Tayyip Erdogan po nevydarenom pokuse o vojenský prevrat siahol po radikálnych čistkách v štátnych inštitúciách v snahe zničiť „paralelný štát“, ktorý sa podľa jeho slov snažili vytvoriť. Hlavným vinníkom je podľa neho jeho niekdajší priateľ a spojenec, bývalý duchovný žijúci v exile v USA Fethullah Gülen. Ten však akúkoľvek spojitosť s prevratom odmietol.

    V súčasnosti je predmetom vyšetrovania takmer 60-tisíc vojakov, sudcov, policajtov, učiteľov a štátnych úradníkov, ktorí čelia podozreniu z účasti na vojenskom prevrate, a v krajine bol vyhlásený trojmesačný stav núdze. Turecko zároveň dočasne pozastavilo platnosť Európskeho dohovoru o ľudských právach, údajne v snahe obnoviť bezpečnosť v krajine.

    Jedným z dôsledkov stavu núdze je skutočnosť, že nasledujúce tri mesiace bude prezident vládnuť pomocou dekrétov, ktoré nepotrebujú súhlas zo strany parlamentu. Pre mnohých to predstavuje ďalšie znamenie, že Turecko len skĺza do autoritatívneho režimu.

    Správy, že Turecko uvažuje o obnovení trestu smrti, vyvolali zo strany predstaviteľov Európskej únie kritické reakcie. Podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera by takýto krok znamenal okamžitý koniec rokovaní o členstve Turecka v EÚ.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -