Psychiater varuje pred nástupom nového Hitlera

    0
    Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc. (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Cyril Höschl má obavy, že strach z príchodu veľkého množstva ľudí inej kultúry privedie k moci politikov z iného cesta, ako sú tí, ktorí sú voči príchodu moslimských utečencov permisívni.

    Podľa neho tak hrozí, že by sa k moci dostali radikálne autoritatívne režimy, ktoré sľubujú rýchle nastolenie poriadku. „Tak, ako to bolo s nástupom Hitlera v 30. rokoch,“ obáva sa.

    Podľa neho k nástupu autoritatívnych režimov došlo v mnohých oblastiach zemegule, všade, kde na trosky rozvratu prišli diktátori. „Tí pod zámienkou nastolenia poriadku získali absolútnu moc a až potom tí ostatní videli, čo sú zač,“ upozornil.

    Varoval však aj pred radikalizmom druhej strany. „Keď hovorím o nebezpečenstve radikalizácie alebo úbytku toho demokratického potenciálu vo verejnom priestore, tak tým nemyslím len nástup radikálov, Le Penovej a neonacistov, ale myslím tým aj – pod vplyvom tých ideológií – nástup nedemokratickej politickej korektnosti,“ uviedol. „A v tomto prípade je politická korektnosť rovnako nebezpečná ako radikalizmus iného typu, lebo – a to majú všetky tie nebezpečenstvá spoločné – uberá potenciál slobody a uberá manévrovací priestor pre individuálnu slobodu. A hlavne zastiera povahu veci, lebo ten jazyk v tomto prípade nie je premostením k pravde a k poznaniu, ale je nástrojom pokrytectva, zastretia pravdy a poznania,“ dodal Cyril Höschl.

    Celý text vrátane zvukovej nahrávky rozhovoru je TU.

    autor: vam

    - Reklama -