Prvýkrát od invázie Hitlera sa cez Poľsko preženú nemecké tanky. Začína cvičenie NATO, na ktoré brble Rusko

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Desaťdňovým vojenským cvičením hodlajú členské štáty NATO demonštrovať svoju silu a pripravenosť kedykoľvek zasiahnuť proti prípadnej ruskej agresii. Na cvičení sa zúčastňuje vyše 31 000 vojakov, pričom by mali použiť viac ako tisíc vozidiel z 24 rôznych krajín.

    Vojenské cvičenie vnímajú členské štáty väčšinou pozitívne a vojakov vítajú. Jedna z obáv však plynie z možnej zlej interpretácie cvičenia zo strany Ruska. Vojenský atašé z veľvyslanectva Spojených štátov vo Varšave už varoval pred možným „hrozným scenárom“ cvičenia nesúcim meno Anaconda 2016, ktorým by bola „chyba, zlé vyhodnotenie situácie, ktorých by sa Rusko buď úmyselne, alebo neúmyselne mohlo dopustiť“, cituje diplomatove slová britský The Guardian.

    Vojenské cvičenie, ktoré spoločne odštartovali Američania so svojimi poľskými partnermi neďaleko Varšavy, má za cieľ otestovať spoluprácu medzi spojeneckými veliteľskými štruktúrami a vojenskými jednotkami, najmä v otázkach vojenských, chemických a kybernetických hrozieb.

    Medzi plánované operácie patrí napríklad nácvik výsadku 1 130 parašutistov nad mestom Toruň v severnom Poľsku, ktorý sa má uskutočniť v utorok. Na cvičení sa zúčastní aj 500 amerických a 230 britských vojenských inžinierov, ktorí majú za úlohu skonštruovať most, cez ktorý má prejsť 300 vojenských vozidiel.

    Vojenský analytik z Centra pre analýzu európskej politiky vo Varšave Marcin Zaborowski vyhlásil: „V Poľsku je vojenské cvičenie vnímané ako potvrdenie spojenectva zo strany Spojených štátov a NATO. Obranné potreby strednej a východnej Európy sú skutočne vysoké. Vojenské cvičenie Anaconda sa svojím rozsahom vôbec nedá porovnávať s ruskými vojenskými cvičeniami, ktoré sa takmer nepretržite odohrávajú na druhej strane hranice.“

    Anaconda 2016 predstavuje aj akýsi úvod do summitu NATO, ktorý sa uskutoční na začiatku júla vo Varšave. Na summite sa očakáva, že dôjde k prijatiu rozhodnutia o rozmiestnení vojenských jednotiek do Poľska a pobaltských krajín. Cvičenie sa potom odohráva len týždeň pred plánovaným prechodom Spojených štátov na užívanie protiraketového štítu v rumunskom Deveseli.

    Navyše už minulý mesiac bola spustená konštrukcia podobného raketového štítu v poľskej dedine Redzikowo na severe krajiny.

    Vytváranie atmosféry strachu v Poľsku

    V Rusku sa, samozrejme, na celú operáciu pozerajú z iného uhla pohľadu. „Poľsko sa neustále snaží do niečoho zapojiť NATO, stále opakuje frázy o ,ruskej vojenskej hrozbe‘, čím sa snaží vytvoriť medzi svojimi obyvateľmi atmosféru strachu,“ cituje vojenského experta Viktora Baraneca Ria Novosti.

    Baranec si v celej tejto operácii všíma jeden drobný detail.

    „Podľa dohody medzi Ruskom a NATO a podľa Viedenského dohovoru z roku 2011 sa na vojenských cvičeniach, ktoré sa uskutočňujú na teritóriu Severoatlantickej aliancie a na ktorých sa zúčastní viac ako 9 800 vojakov, majú právo zúčastniť inšpektori zo zainteresovaných krajín. V tomto prípade však naši inšpektori pozvaní neboli. To poukazuje na to, že rozkol medzi oboma stranami je stále prítomný, navyše sa aj zreteľne rozširuje,“ uviedol expert.

    Upozornil tiež na fakt, že na vojenských cvičeniach sa zúčastňujú aj vojaci z Gruzínska a Ukrajiny, teda tie strany, „ktoré búšia na vstupnú bránu NATO“. „Podľa zmluvy o vzniku NATO sa vojenský personál z týchto krajín na cvičení zúčastniť nemôže, ale ,chytré hlavy‘ z NATO si pre nich aj tak nejakú úlohu vymysleli, takže môžu vystupovať spolu s členmi Aliancie,“ poznamenal Baranec.

    Expert zároveň spomenul, že vojenské cvičenia NATO sú pre Rusko v mnohých ohľadoch veľmi užitočné. „Udržujú našu armádu v pohotovosti, navyše sa nemusí pripravovať na nejaké hypotetické situácie, nemusí vymýšľať potencionálneho protivníka, ktorého si sama narysuje na mape. Môže sa trénovať na reálnej situácii: odpočúvať ich frekvencie, sledovať let ich lietadiel alebo dôkladne analyzovať takticko-technickú povahu ich cvičení,“ dodal.

    - Reklama -