Protesty vo Francúzsku pokračujú. Položí zákonník práce krajinu na kolená?

    0
    Parížske demonštrácie. Policajti v uliciach (Autor: SITA)

    Valls súčasne vyhlásil, že zásobovanie benzínom a naftou sa zlepšuje. Priznal, že problémy v zásobovaní pretrvávajú, ale dodal, že v niektorých regiónoch sa situácia už takmer vrátila do normálu. Štátny tajomník francúzskeho ministerstva dopravy Alain Vidalies však na schôdzke poznamenal, že “o kríze nemôžeme hovoriť v minulom čase”. 

    Valls dnes zopakoval, že vláda nestiahne presadené zmeny v zákonníku práce a už vôbec nie článok č. 2 o decentralizácii sociálneho dialógu, lebo “ide o jadro zákona”. Dodal, že pri presadzovaní zmien je odhodlaný vydržať až do konca. 

    Francúzsky spravodajský web Actualités dnes uviedol, že skupina približne 50 poslancov podporujúcich štrajk požiadala listom prezidenta Francoisa Hollanda, aby v kauze konal a uvedomil si najmä, že proti reformám zákonníka práce je dnes väčšina obyvateľstva. Podľa prieskumu Tilder/LCI/Opinionway si až 66 percent Francúzov želá, aby vláda svoj návrh zmien v zákonníku práce stiahla. 

    Francúzske médiá dnes informovali, že vo Francúzsku bola zrušená blokáda všetkých skladov pohonných hmôt s výnimkou jedného, v Gargenville v departemente Yvelines. Úplne alebo čiastočne ešte stále nepracuje šesť z celkovo ôsmich rafinérií v krajine. 

    Pokiaľ ide o čerpacie stanice v kontinentálnom Francúzsku, ich zásobovanie pohonnými hmotami sa od štvrtka zlepšuje: spoločnosť Total hlásila problémy v tretine – 659 benzínkach, kým vo štvrtok ich ešte bolo 815. 

    Na ostrove Korzika sa situácia, naopak, zhoršila. Prefekti dvoch oblasti tam v piatok vydali zákaz čerpať pohonné látky do kanistrov, pričom motoristi smú kúpiť len povolený objem pohonných hmôt na auto a deň. 

    Odborové zväzy dnes vyzvali svojich členov a sympatizantov, aby pokračovali vo svojej mobilizácii a pred celonárodným dňom protestov, ktorý sa uskutoční 14. júna, protesty ešte vystupňovali. 

    - Reklama -