Protesty proti Kaliňákovi už aj u susedov. Väčšie zlo tam byť nemôže, znelo v Prahe

    0
    Protest proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pred ambasádou SR v Prahe (Autor: Tomáš Pilz)
    Všetkých vyše dvadsať protestov proti ministrovi Robertovi Kaliňákovi doteraz zorganizovali opozičné strany, ale tento pondelok v Prahe prebrali iniciatívu ľudia namiesto politikov.  
     
    Pred ambasádou Slovenskej republiky v Prahe sa v pondelok večer po osemnástej hodine zišla vyše stovka Slovákov. Organizátori, podobne ako pri protestoch na Slovensku, volali po odstúpení Roberta Kaliňáka v súvislosti s kauzou Bonaparte, v ktorej hlavnú úlohu hrá bratislavský podnikateľ Ladislav Bašternák. 
     
    Protest zvolali na sociálnej sieti Facebook mladí Slováci, Šimon Žďársky a Miroslav Surmánek. Obaja žijú v Prahe. „Myslím si, že my, Slováci žijúci v Českej republike, by sme mali domov vyslať silný signál, že nám nie je jedno, ako to doma momentálne vyzerá. Po tom všetkom, čo vyplávalo o ministrovi vnútra v súvislosti s kauzou Bašternák, si myslím, že nemá morálne právo, aby naďalej zotrvával vo svojej funkcii,“ povedal krajanom Surmánek. 
     
    V dave sa ozývali počas protestu aj skeptické hlasy. Jeden z účastníkov protestu skonštatoval, že všetci politici sú takí istí a je preto v podstate jedno, kto je vo vláde. „Úprimne si myslím, že väčšie zlo tam už byť nemôže,“ odpovedal pohotovo Šimon Žďársky. 
     
    Tak ako na protestoch pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave a na demonštráciách v ďalších slovenských mestách zneli heslá ako Dosť bolo Fica, rozdávali sa tričká s nápisom Fico chráni zlodejov a nechýbali ani červené karty či slovenskou poštou odmietnutá opozičná tlač s názvom Kaliho špeciál, ktorú viacerí účastníci protestu označili s úsmevom za samizdat. 

    Protest z vlastnej iniciatívy

    Protest v Prahe je dielom občianskych aktivistov, ale to podľa študenta Karlovej univerzity a jedného z organizátorov Šimona Žďárskeho neznamená, že treba vylúčiť účasť opozičných politikov. Pozvanie organizátorov prijal poslanec národnej rady za SaS Ľubomír Galko a podporiť aktivistov prišiel aj poslanec bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimír Dolinay.  
     
    Ako príklad boja proti korupcii uviedol Dolinay Rumunsko, kde za posledné roky potrestali alebo vyšetrujú viacero politikov „namočených“ do korupčných škandálov a to na Slovensku podľa neho momentálne chýba. 
     
    „Súčasný minister, ktorý je vo funkcii, robí hanbu krajine, robí hanbu Európe a má to veľmi nepriaznivé účinky na celú generáciu mladých ľudí, lebo to, čo sa deje na Slovensku, prináša signál, že kto má páky a kontakty, ten môže všetko, dokonca si vybaví aj 150-eurovú pokutu, lebo má číslo na ministra,“ povedal Vladimír Dolinay v narážke na podnikateľa Ladislava Bašternáka. 
     
    Poslanec Ľubomír Galko, ktorý na protest priniesol tričká s nápisom Fico chráni zlodejov aj opozičnú publikáciu Kaliho špeciál pre ParlamentnéListy.sk uviedol, že išlo prvýkrát o vlastnú iniciatívu ľudí. „Toto je skutočne občiansky protest, lebo doteraz sme to organizovali my zo SaS a OĽaNO a tu je to presne naopak. Ja som tu len ako hosť,“ povedal nám opozičný poslanec. 
     
    Galko dodal, že podľa neho minister vnútra bude nútený odstúpiť. „Jeho pozícia je neudržateľná a myslím si, že oni si len hľadajú vhodný okamih, aby si to vedeli zdôvodniť a aby nejakým spôsobom nezískali na tom opozičné strany nejaké body,“ uviedol Ľubomír Galko pre PL.sk. 
     
    Podporu protestu, na ktorý dohliadalo približne desať policajtov, prišiel vyjadriť aj aktivista a priaznivec českej Pirátskej strany Karel Světnička. Na záver akcie zaznela slovenská hymna v podaní mladého konzervatoristu Filipa, ktorý sa ako jediný z davu odvážil spievať na mikrofón. Po skončení približne hodinového pokojného protestu hodili organizátori do schránky slovenskej ambasády obálku s petičnými hárkami za odstúpenie ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka. Veľvyslanectvo na žiadosti o prevzatie petičných hárkov údajne nereagovalo.  

    Zmenu potrebuje najmä školstvo 

    Jeden z organizátorov pražského protestu proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi Šimon Žďársky pre ParlamentnéListy.sk uviedol, že si uvedomuje aj chyby iných politikov, ale to, čo sa deje teraz, je podľa neho neskutočné. 
     
    „Problém by som nevidel ani tak v politikoch, ale vo voličoch, ktorí ich tam stále držia. Zoberte si, že 50 % hlasov padlo na strany, o ktorých bolo už pred voľbami očividné, že pôjdu do spolupráce so Smerom menovite SNS, Most-Híd, Sieť. Nemôžeme sa preto čudovať. Zvolili sme si opäť to isté, žiadna zmena nebola,“ povedal nám Žďársky. 
     
    Mladý aktivista prezradil aj to, ktorá oblasť na Slovensku podľa neho potrebuje najakútnejšiu reformu. „Osobne sa prihováram najviac za reformu školstva, lebo nie je možné, aby naša mladá generácia volila ľudí, ako sú Kollár a Kotleba, ktorí vyhrávajú len populistickými rečami a facebookovými profilmi,“ dodal študent Karlovej univerzity, ktorý stojí za protestom proti ministrovi Kaliňákovi v Prahe.  
     
    Šimon Žďársky nám prezradil aj to, čo sa podľa neho musí stať, aby došlo k odchodu ministra Roberta Kaliňáka, po ktorom neprestáva volať časť Slovákov a opozičných poslancov. „Musí to začať štvať viac ľudí. Mám pocit, že na Slovensku sú ľudia pohodlní, nie sú zvyknutí protestovať a možno, že ak budú viac protestovať, tak to bude lepšie. Na Islande, keď sa prevalili Panama Papers, protestovalo v uliciach 10 % ľudí, to keby sa stalo u nás, tak padnú všetci. Takže je to najmä apatia, ale asi sa máme na Slovensku príliš dobre a aj ten štát riadia asi dobre,“ skonštatoval s dávkou irónie na záver krátkeho rozhovoru Žďársky.
     
    - Reklama -