Proruskí separatisti na Ukrajine menia termín volieb. Hrozí nový konflikt alebo zmiernenie napätia?

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    V predvečer schôdzky kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny to pre proruskú doneckú tlačovú agentúru DAN uviedol predstaviteľ Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na rokovaniach Vladislav Dejnego. Komunálne voľby v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a LĽR by sa podľa neho mohli konať 21. februára 2016.

    Podľa mierových protokolov uzavretých v bieloruskom Minsku miestne voľby v separatistických regiónoch sa mali konať v rovnakom čase ako na zvyšku územia Ukrajiny, teda 25. októbra tohto roku. Ukrajinská vláda však uviedla, že voľby v Donbase sa neuskutočnia vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v regióne i z obáv, že by nemuseli byť dodržiavané príslušné zákony. Vedenia oboch separatistických republík medzičasom vypísali termíny vlastných volieb na október a november, čím nahnevali Kyjev, ktorý už deklaroval, že ich výsledky neuzná. Práve v snahe dostať sa z tejto slepej uličky dnes separatisti navrhli nový termín volieb.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok kritizoval plány DĽR a LĽR na ich vlastné voľby v októbri a novembri. Vyhlásil, že to “nebudú voľby, nebudú slobodné, nebudú spĺňať štandardy Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe”. Upozornil, že voľby separatistov sú v rozpore s minskými dohodami. Agentúra Reuters uviedla, že zatiaľ nie je jasné, či sa voľby v termíne navrhovanom separatistami uskutočnia pod dohľadom ukrajinských úradov. Kyjev deklaroval, že dohľad nad hlasovaním je nutný, aby voľby mohli byť vyhlásené za platné.

    V minulosti sa obe strany konfliktu na východe Ukrajiny opakovane obviňovali z porušovania prímeria, na ktorom sa dohodli. Zatiaľ posledné prímerie, dohodnuté koncom augusta a platné od 1. septembra, však obe strany dodržiavajú, i keď tiež dochádza k sporadickým incidentom.

    - Reklama -