Prokuratúra skúma Bašternákove príjmy. Ten nesedí so založenými rukami. Zbavuje sa majetku

    0
    Komplex Bonaparte (Autor: Google.sk/maps)

    Polícia v októbri minulého roka začala trestné stíhanie za neodvedenie dane na kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Okrem toho preveruje aj to, ako sa k svojmu majetku dostal. Ten teraz svoje majetkové pomery musí vysvetliť a na základe dôveryhodnosti sa prokuratúra rozhodne, či posunie prípad na súd. Čím dlhšie bude prokuratúra preverovať jeho príjmy, tým viac času má na to, aby sa legálne zbavil majetku, o ktorý by inak prišiel. Umožňuje mu to totiž deravý zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa vyjadril, že zo zákona okrem iného nie je jasné, k akému dátumu má byť hodnota majetku posudzovaná. Kým sa teda prípad Bašternáka dostane pred súd, môže svoj majetok rozdeliť tak, že mu nebude ani čo zhabať. Ako však píše SME.sk, Bašternák nesedí so založenými rukami a začal sa zbavovať svojho majetku. Postupne odchádza z firiem, v ktorých predtým jeho meno figurovalo.

    Podnikateľ pred rokmi pôsobil v 19 spoločnostiach. Do dnešného dňa ich zredukoval na päť a šiesta je v likvidácii. Zo spoločnosti BL-202, ktorá si pred piatimi rokmi uplatnila nadmerný odpočet DPH, odišiel už dávnejšie. Podobne ho viac nenájdeme ani vo firme Real Forum Invest, ktorá postavila luxusný bytový komplex Bonaparte, kde býva premiér SR Robert Fico. V ďalších dvoch firmách, z ktorých sa stiahol, dnes pôsobí podnikateľ Marián Kočner. Vo februári tohto roka predal Bašternák firmu KLM advokátovi Petrovi Filipovi.

    Na základe deravého zákona o preukazovaní majetku ešte nikoho neodsúdili. „Legislatívu totiž politici už vopred nastavili tak, aby bola v praxi nepoužiteľná,“ vyjadril sa riaditeľ Ústavu štátu a práv SAV Jozef Vozár. Bezzubý zákon chce zmeniť ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a výsledky chce predstaviť v lete. Polícia tak vyšetruje tri zo siedmich prípadov podnikateľa.

    - Reklama -