Projekt Trumpovho múru mešká celé mesiace. Teraz však nastal radikálny krok vpred

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Ministerstvo vybralo zatiaľ štyri firmy, ktoré sa uchádzali o výstavbu deväť metrov vysokého betónového múra. Ide o americké spoločnosti zo štátov Alabama, Arizona, Texas a Mississippi.

    Stavebné firmy sa mohli do verejného obstarávania prihlásiť aj s návrhmi iných typov hraničnej bariéry. Finalisti spomedzi týchto uchádzačov majú byť známi na budúci týždeň.

    Americký Úrad pre clá a ochranu hraníc (CBP) spadajúci pod zmienené ministerstvo podľa informácií CNN počíta so stavbou štyroch až ôsmich prototypov. Stavba prototypov by sa mala začať na jeseň pri meste San Diego v Kalifornii neďaleko mexickej hranice a trvať by mala približne tri mesiace. Následne si ministerstvo vyberie jedného alebo niekoľko víťazov.

    “Financie na tento proces pochádzajú z balíka 20 miliónov dolárov, ktoré Kongres odobril ministerstvu s tým, že ich môže presunúť z iných oblastí svojho rozpočtu. Kongres však ešte neschválil nijaké financie na samotnú výstavbu nového múra,” upozornila CNN.

    Pôvodne mali byť tieto firmy známe už v júni a v týchto dňoch mali svoje prototypy múra dokončovať. Dvaja neúspešní kandidáti sa ale proti výsledkom výberu odvolali, pričom odvolacie konanie mohlo trvať až do októbra. Príslušný vládny úrad však uplynulý piatok ich sťažnosť zamietol. 

    Hranica medzi Spojenými štátmi a Mexikom meria približne 3200 kilometrov. Na niektorých úsekoch sú už dnes ploty a zátarasy. Americký prezident Donald Trump chce po celej dĺžke hranice postaviť nepreniknuteľný múr, ktorý podľa neho zastaví nelegálnu migráciu a pašovanie drog a zbraní do Spojených štátov.

    - Reklama -