Profesor Cyril Höschl k utečencom: Začali vraždiť nevinných ľudí, nedá sa zostať rozvážny. Za karikatúru Mohameda ma vyhodia do vzduchu. Kde to sme?

    0
    Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc. (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Po teroristických útokoch v Paríži sa Höschl v komentári v českom časopise Reflex vyjadril, že má pochopenie pre xenofóbiu. V rozhovore pre portál .týždeň vysvetlil, že je oprávnené mať strach. „Pretože vo chvíli, keď okolo vás začnú vraždiť nevinných ľudí, je veľmi ťažké zachovať si chladnú hlavu. A to, že mnohí z toho majú obavy, je úplne pochopiteľné,“ domnieva sa český psychiater.

    Argumenty, že u nás zatiaľ nie sú utečenci alebo že sa tu ešte neodohral teroristický útok, podľa neho v dnešnom globalizovanom svete neobstoja. „Krajiny, ktoré predtým nemali až tak veľa spoločného, sú odrazu na jednej lodi – cez Grécko sa to sem valí a vo Švédsku sa to končí,“ poukázal na zrejme najpálčivejší európsky problém: utečeneckú krízu.

    „Valí sa sem masa ľudí, ktorá už nie je obyčajným súčtom jednotlivcov s ich osudmi, s vyhnaním z domova. Toto už je transfer porovnateľný so sťahovaním národa,“ usudzuje Höschl.

    Odborník na ľudskú dušu zároveň upozorňuje, že utečenci so sebou prinášajú určité hodnoty a tradície, čo v prípade islamu nemusí byť vždy zlučiteľné s európskym prostredím. Podľa Höschla islam vo veľkej miere do Európy skrátka nepatrí.

    Psychiater varuje, že pri nadkritickom množstve moslimov v Európe by sa nám mohlo ľahko stať, že budeme musieť meniť vlastné pravidlá a prichádzať o svoje hodnoty, ako je sloboda slova. „Uverejním karikatúru proroka Mohameda a vyhodia ma za to do vzduchu. Kde to sme?“ nepáči sa Höschlovi.

    O hodnotu voľného pohybu sme podľa jeho slov už prakticky prišli po 11. septembri. „V tomto nad nami islam zvíťazil. A varovné je aj to, že všade, kde toto náboženstvo susedí s inými, zúria krvavé konflikty,“ poukazuje Höschl na riziká spojené s moslimskou migráciou do Európy.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -