Procházku čaká dôležité rozhodnutie

    0
    Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Jeho kandidatúru má posúdiť vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) minulý týždeň uviedla, že vláda by nemala meniť rozhodnutia Súdnej rady. Práve tá zvolila 19. septembra v tajnej voľbe Procházku, čo sprevádzali kritické reakcie spochybňujúce jeho morálne kvality.

    Okrem Procházkovej kandidatúry majú ministri rozhodnúť aj o kandidátoch na posty ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Posúdia tiež aktualizovanú Bielu knihu o obrane SR, ktorá hovorí o koncepcii rozvoja obrany, hodnotí, v akých podmienkach prebiehala transformácia ozbrojených síl, popisuje ich súčasný stav a  definuje, aké úlohy budú plniť ozbrojené sily v budúcnosti a ako sa budú ďalej vyvíjať.

    Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) predkladá aj návrh na personálne posilnenie Ozbrojených síl SR. Do konca roka 2017 chce zvýšiť počet profesionálnych vojakov o 578 a počet zamestnancov pri výkone prác vo verejnom záujme o 833. Dôvodom je posilnenie 5. pluku špeciálneho určenia, práporu ISTAR, 23. motorizovaného práporu, reorganizácia Generálneho štábu OS SR a 13. mechanizovaného práporu a ďalšie.

    Energetická bezpečnosť Slovenska v dodávkach plynu je významne vyššia ako v januári 2009, keď prišlo k prerušeniu dodávok z Ruska. Vyplýva to zo Správy o zabezpečení dodávok energií a riešení prípadných núdzových stavov s určením príslušnej zodpovednosti za ich riešenie, s ktorou by sa dnes mala oboznámiť vláda. Rezort v správe konštatuje, že je to aj výsledkom dokončenia úspešných projektov týkajúcich sa cezhraničných prepojení a úpravou existujúcich prepojení na reverzný tok.

    Podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) predkladá kabinetu aktualizovanú verziu Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy, ktorá usmerní informatizáciu štátu na ďalšie štyri až šesť rokov. Vláda tiež rozhodne o podpore ôsmich obcí, ktoré čelili mimoriadnym situáciám. Na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami vyčlenila takmer 61.000 eur.

    - Reklama -