Procházkovi rebeli dostali na koaličnú radu zákaz

    0
    Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    “Predseda #Siete nás ubezpečil, že na sneme (13.8.) situáciu v strane vyriešia. My do vnútorných záležitostí inej strany zasahovať nebudeme,” uviedol po rokovaní predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa neho je pre partnerov najdôležitejšie, aby vládna koalícia mala naďalej podporu všetkých poslancov #Siete.

    “Prísľub sme dostali a zároveň aj to, že vždy po rokovaní Koaličnej rady budú informovať svojich ďalších poslancov, ktorí vytvorili platformu,” doplnil Bugár. To, či bude napríklad bývalý prvý podpredseda #Siete Andrej Hrnčiar chodiť na Koaličnú radu, strany podľa Bugára neriešili. “Rozhoduje vždy predseda,” uzavrel Bugár.

    Podľa poslanca Andreja Hrnčiara nevyhodnotil Procházka situáciu správne. “Zjavne Radoslav Procházka nemá zdravý úsudok a nevyhodnotil správne súčasnú situáciu. Pre nás to nie je nová situácia,” reagoval Hrnčiar.

    Procházkovi kritici chcú byť informovaní o výsledkoch rokovaní v koalícii. Procházka pre nich nie je zárukou informovania. “Nemá našu dôveru. Ak nás aj bude informovať, nevieme, či informácie, ktoré sa k nám dostanú, budú správne,” poznamenal Hrnčiar. Pripomenul, že Procházka dnes zastupuje len dvoch poslancov, seba a Alenu Bašistovú.

    Existuje ešte Sieť?

    #Sieť má vnútorné problémy už dlhšie obdobie. Piati poslanci – Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík hovoria o nedemokratických spôsoboch vedenia strany, nekomunikácii aj o chýbajúcej sebareflexii a hádzaní zodpovednosti na druhých. Procházka podľa nich nemá predpoklady na vedenie strany.

    Poslanci založili Platformu za zodpovednú politiku. V nej konštatujú, že Procházka stratil ich dôveru a nereprezentuje ich názory. Deklarujú tiež podporu programovému vyhláseniu vlády, podporujú a žiadajú napĺňanie politických priorít strany #Sieť tak, ako boli prezentované a zapisované v priebehu zostavovania koaličnej vlády. Poslanci tiež chcú mať svojho zástupcu na rokovaniach s koaličnými partnermi.

    Situáciu v #Sieti bude riešiť mimoriadny snem v Trnave 13. augusta. Strana si tam zvolí nového predsedu. Procházka nepovedal, či bude opäť kandidovať. Ako možný kandidát sa spomína Katarína Cséfalvayová.

    - Reklama -