Procházka stále môže dúfať. Slovensko v jeho prípade doteraz nerozhodlo

    0
    Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Procházku neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ. „Problém je v tom, že máme negatívne stanovisko výboru, a teraz vláda musí prijať rozhodnutie, či sa ten proces zastaví a stiahneme tento návrh, alebo bez ohľadu na stanovisko výboru budeme pokračovať v podpore súčasného kandidáta,“ ozrejmil Lajčák.

    O Procházkovi sa pritom hovorilo neoficiálne aj na rokovaní vlády. „Dnes sme na túto tému diskutovali aj s ministerkou spravodlivosti a s predsedom vlády,“ opísal šéf rezortu diplomacie. „Vnímam to tak, že bude treba prijať politické rozhodnutie,“ uviedol ďalej s tým, že by sa malo rozhodnúť „v najbližších dňoch“.

    „Tak sú dve možnosti. Že vláda rozhodne, že ho stiahneme, alebo že ho nestiahneme, takže nechcem ja teraz špekulovať, lebo to bude rozhodnutie vlády,“ vysvetlil Lajčák. Ak by Slovensko trvalo na kandidatúre Procházku aj napriek negatívnemu odporúčaciemu stanovisku poradného výboru, jeho návrh by sa dostal na rokovanie zástupcov členských krajín EÚ.

    „Neviem sa k tomu vyjadriť, ešte sme to na rokovaní vlády nemali, takže to bude musieť pán minister zahraničných vecí predložiť a predpokladám, že to je naozaj otázka času,” uviedla dnes k tejto otázke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). “Vláda musí rozhodnúť, takže toto musíme absolvovať,” doplnila.

    Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na neúspech Procházku pred poradným výborom uviedol, že jeho stanovisko rešpektuje. Bude asi potrebné sa pozrieť po inom kandidátovi, ale aj musím rešpektovať rozhodnutie príslušných orgánov,“ uviedol ešte 13. decembra s tým, že Procházkovi pravdepodobne ublížila angažovanosť v politike.

    Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková na poslednom zasadnutí rady koncom januára uviedla, že zatiaľ nemôže vyhlásiť voľbu ďalšieho kandidáta, pretože čaká na vládu, ktorá sa má vyjadriť, že netrvá na kandidatúre Procházku. Písomné stanovisko Poradného výboru Rady EÚ dostala Súdna rada začiatkom januára. Výbor Procházku neodsúhlasil, lebo mal obavy z integrity slovenského kandidáta, ktoré neboli jeho vypočutím rozptýlené.

    Bývalý predseda strany #Sieť je druhým odmietnutým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Bajánková už oznámila, že vyhlási ďalšiu voľbu.

    Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. V Bruseli ju napadol predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho prezidentskej a parlamentnej kampane.

    - Reklama -