Proces v kauze vraždy bosa Miroslava Sýkoru sa bude odročovať

    0
    Zľava obžalovaný Ľuboš F., obžalovaný Marek L. pred súdnym pojednávaním na Okresnom súde Bratislava I. v kauze vraždy bosa Miroslava Sýkoru 13. novembra 2018 v Bratislave (Autor: TASR)

    “OS Bratislava I bude odročovať hlavné pojednávanie vytýčené na 26. marca, nakoľko mu bolo doručené písomné ospravedlnenie jedného z obžalovaných z dôvodu práceneschopnosti a hospitalizácie,” povedal v pondelok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

    Naposledy sa v prípade vraždy starej viac ako 20 rokov pojednávalo v polovici novembra minulého roku. Vtedy vypovedali vysokopostavení členovia skupiny, už právoplatne odsúdení Martin Bihári a Róbert Lališ, alias Kýbel.

    Bihári na súde uviedol, že o vražde Sýkoru má len sprostredkované informácie. Do skupiny sýkorovcov sa podľa jeho slov pridal až po vražde bývalého šéfa skupiny. Priviesť ho do nej mal Peter Havaši. Z počutia vie, že za vraždou mal stáť Peter Križanovič, prezývaný Duran. V roku 2017 v tejto veci na súde vypovedal tiež Mikuláš Černák, bývalý bos banskobystrického podsvetia. Vo svojej výpovedi usvedčil troch z pätice obžalovaných – Ľuboša F., Richarda B. a Milana M.

    Podľa Černákových slov mali Sýkoru zastreliť členovia vlastnej skupiny na čele s už mŕtvym Križanovičom. Urobiť tak mali po roztržke týkajúcej sa nerozdelenia zisku z lúpeže v nitrianskej pobočke VÚB banky z januára 1996.

    Z vraždy Sýkoru obžaloval prokurátor Mareka L., Richarda B., prezývaného Kofola, Milana M. a Ľuboša F., ktorý bol považovaný za šéfa nitrianskeho podsvetia. Sýkoru mali zavraždiť vo februári 1997 na parkovisku hotela Holiday Inn na Bajkalskej ulici v Bratislave. Podľa obžaloby prišiel Sýkora k hotelu na vozidle Audi A 100 spolu s ochrankárom. Keď vystúpili z auta, ochrankára zasiahli do chrbta streľbou zo samopalu. Samotného Sýkoru najprv zasiahli troma ranami do nohy, po čom spadol na zem.

    Sýkora sa však snažil brániť svojou zbraňou. Útočníci ho vzápätí dorazili streľbou zo samopalu, pričom mu podľa obžaloby výstrelmi spôsobili 13 poranení hlavy a hrudníka.

     

    - Reklama -