Problém s Rómami? Kiska ponúkol v Krompachoch riešenie

    0
    Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

    “V Krompachoch bol podnik Panasonic, ktorý zamestnával takmer tisíc ľudí a odišiel pred dvomi rokmi. Žiaľ, nedarí sa sem pritiahnuť nových investorov,” povedal prezident. Podľa neho otcovia, ale aj mamy rodín odchádzajú do zahraničia za prácou. Väčšina ľudí, ktorí pracovali v Panasonicu, sa zamestnali, tvrdí Janka Brziaková, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi. “Problém nezamestnanosti je presne tou výzvou, ako stavať stimuly, aby skutočne noví zamestnávatelia prišli do regiónov, v ktorých nevyhnutne potrebujeme nových investorov. Vítam iniciatívu vlády, že bude dávať stimuly pre zamestnávateľov, ktorí pôjdu do regiónov, v ktorých je reálna nezamestnanosť naozaj vysoká,” podotkol. 

    “Vzhľadom na to, že nám minister práce, sociálnych vecí a rodiny umožnil realizovať dva projekty zamerané na prepustených z Panasonicu a vytvorenie nových pracovných miest, tak aj to pomohlo,” povedala Brziaková. Problém je podľa nej s ľuďmi, ktorí majú ukončené len základné vzdelanie alebo ho ukončené nemajú vôbec. “V evidencii nášho úradu je ich okolo 60 percent. Sú spustené projekty na rekvalifikáciu mladých do 29 rokov,” poznamenala Brziaková.

    Kiska počas rokovania s vedením mesta diskutoval aj o zdravotníctve. V Krompachoch sa nachádza nemocnica, ale podľa prezidenta trpí nedostatkom odborných lekárov, pacienti na vyšetrenie u špecialistu niekedy musia čakať aj dva či tri mesiace. “Mali by sme definovať pravidlá, na čo má nárok občan v rámci zdravotnej starostlivosti, v akom dosahu ju dosiahne a hlavne kedy,” poznamenal.

    Prezident označil za ďalší problém aj množstvo Rómov, ktorí tvoria zhruba 20 percent miestneho obyvateľstva. “To, ako sa dá pohnúť s rómskym problémom, je dané. Musíme sa sústrediť na vzdelanie. Rómovia, ktorí získajú stredné odborné vzdelanie, sa ľahšie zamestnajú,” dodal.

    Prezident v ranných hodinách položil pri Pamätníku padlých v druhej svetovej vojne veniec. Počas dnešného dňa sa stretol v Krompachoch so študentmi miestneho gymnázia, absolvuje aj návštevu Úradu práce a sociálnych vecí, kde bude diskutovať s jeho predstaviteľmi. Pracovný výjazd ukončí v priemyselnom parku.

    - Reklama -