Priznanie z USA: Letecké útoky koalície na Islamský štát zabili najmenej 352 civilistov

    0
    Na irackom fronte. (Autor: Instagram: Reprofoto/Peshmerganor)

    Pentagon v dnešnom vyhlásení konštatoval, že v každom jednom incidente “boli prijaté všetky možné bezpečnostné opatrenia”, napriek tomu nálety vyústili v “neúmyselnú stratu” civilných životov. Aktivisti a pozorovateľské skupiny hovoria o oveľa vyššom čísle – podľa Airways zahynulo pri koaličných náletoch vyše 3000 civilistov.  “Ľutujeme neúmyselnej straty civilných životov… a vyjadrujeme svoju úprimnú sústrasť ich rodinám a ďalším postihnutým týmito útokmi,” citovala z vyhlásenia Pentagonu agentúra Reuters. USA zaútočili na Islamský štát v auguste 2014, keď sa zmocnil Mósulu a rozsiahlych území na severe a západe Iraku.

    Náčelník generálneho štábu irackej armády, generálplukovník Othman al-Ghanní očakáva, že bitka o Mósul sa skončí “do troch týždňov”, dovtedy z neho vyženú Islamský štát, a to napriek odporu militantov v husto zaľudnenej štvrti Starého Mesta. Citoval ho dnes štátny denník as-Sabah.

    Spojenými štátmi vedená koalícia poskytuje od októbra 2016 leteckú a pozemnú podporu irackej ofenzíve na Mósul, najväčšie mesto severného Iraku, ktorý padol do rúk sunnitským extrémistom v júni 2014.
    OSN sa domnieva, že v západnej časti Mósulu kontrolovanej militantmi sa nachádza do pol milióna ľudí, 400-tisíc z nich v Starom Meste. Majú málo vody a jedla a žiaden prístup do nemocnice.

    - Reklama -