Privilégium či rešpektovanie náboženstva? Moslimskí študenti môžu odmietnuť podať ruku svojim učiteľkám

    0
    Najväčšie austrálske mesto Sydney (Autor: SITA)

    Podľa výpovedí o činoch a skutkoch proroka Mohameda zvaných hadísy, ktoré sa považujú za dôležitý nástroj správneho chápania Koránu, sa zakazuje moslimským mužom dotýkať sa cudzích žien. Doslova sa dokonca uvádza: Je lepšie byť bodnutý do hlavy železnou ihlou, ako sa dotknúť ruky ženy, ktorá nie je pre vás prípustná.“ Austrálska škola sa preto rozhodla svojim študentom povoliť, aby podávanie rúk so ženami mohli odmietať a to aj v prípade, že ide o ich profesorky, učiteľky či riaditeľku.

    Moslimskí študenti školy na základe tejto politiky teraz napríklad pri preberaní diplomov, keď sa zvykne potriasať s profesormi rukou, nemusia podávať ruku profesorkám ženského pohlavia. Namiesto toho si len prikladajú svoju ruku na hruď.

    Austrálske ministerstvo školstva pre región, v ktorom sa škola nachádza, uviedlo, že škole schválili takýto protokol na základe vzájomnej dohody medzi personálom školy, študentmi a ich rodičmi. Ministerstvo školstva vyžaduje, aby jeho školy uznávali a rešpektovali kultúrne, jazykové a náboženské pozadie všetkých študentov, s úmyslom podporiť otvorený a tolerantný postoj k rozmanitej austrálskej komunite,” uviedol jeho hovorca.

    Takýto doslovný výklad hadís, aký uplatnila škola, je však vzácny. Austrálsky vrchný muftí – duchovný, ktorý vykladá islamské právo – Ibrahim Abu Mohammed napríklad s podávaním si rúk so ženami problém nemá, rovnako ako ani jeho predchodca. Kuranda Seyit, riaditeľ a zakladateľ organizácie FAIR zaoberajúcej sa austrálsko-islamskými vzťahmi si myslí, že hadísy by nemali byť uplatňované v kontexte školstva. Študenti by si mali môcť podať ruku s učiteľkou alebo riaditeľkou, alebo prijať pozdrav od návštevníčky školy,” vyhlásil Seyit. Niektorí ľudia berú veci príliš vážne.”

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -