Prísne strážená balkánska trasa. Na pomoc prichádzajú Maďari

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    Šéf Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Károly Papp pri rozlúčke s policajtmi zdôraznil, že vonkajšie schengenské hranice treba chrániť. “Opatrenia a zdroje, ktoré sa týkajú tejto ochrany, treba zosúladiť,” dodal. 

    Podľa jeho slov Maďarsko od roku 2015 poskytlo pomoc pri strážení hraníc viacerým krajinám – Srbsku, Slovinsku, Macedónsku, Bulharsku i Grécku. “Dnes je už prirodzené, že krajiny strednej Európy a balkánske krajiny si vzájomne pomáhajú pri kontrole balkánskej trasy,” podotkol policajný šéf, ktorý pripomenul, že aj v Maďarsku pokračuje medzinárodná spolupráca napríklad v tom, že kontrolu osobných vlakov robia maďarskí, nemeckí a rakúski policajti spoločne. 

    Tlak migrantov na hranice je priebežný, o čom svedčí skutočnosť, že od januára do 23. októbra zadržali maďarské orgány 18.028 narušiteľov hraníc. Z nich 97 percent prišlo cez srbsko-maďarské hranice. Väčšina ich vstúpila na územie Európskej únie v Grécku či Bulharsku, povedal Papp. 

    Uplynulý víkend sa podľa údajov maďarskej polície pokúsilo vstúpiť ilegálne na územie Maďarska 393 cudzincov. Maďarské orgány začali trestné stíhanie v 227 prípadoch prevádzačstva a v súčasnosti vyšetrujú osem zločineckých skupín podozrivých z pašovania ľudí.

    - Reklama -