Prioritou pre Le Penovú už nie je odchod z eurozóny, ale návrat franku

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Le Penová v nedeľu vyhlásila, že v prípade zvolenia chce obnoviť “národnú menu” v duchu volebného programu. V ňom rovnako navrhuje návrat k franku, ktorý bude “prispôsobený francúzskej ekonomike”. Uviedla tiež, že “euro je mŕtve”.

    Súčasne odmietla výčitky, že je v postoji k euru nekonzistentná.

    Kým predtým bola jasne za odchod z eurozóny, v súčasnosti kandidátka FN tvrdí, že by obnovila frank, ktorý by fungoval paralelne popri eure. Tým by sa Francúzsku vrátilo k systému, ktorý v EÚ fungoval ešte pred vznikom eurozóny. Medzinárodné transakcie by boli v eurách, ale Francúzi opäť používali frank, ale len na vnútroštátnej úrovni. Belgická rozhlasová a televízna spoločnosť RTBF upozornila, že tento systém by museli odobriť ostatné štáty eurozóny.

    RTBF pripomenula, že podľa marcového prieskumu spoločnosti Ifop je za odchod z eurozóny a návrat franku len 28 percent opýtaných, čo je najmenej od roku 2012.

    Polročné rokovania o usporiadaní vzťahov medzi Francúzskom a EÚ, členstve a eure Le Penová sľúbila voličom ihneď po svojom zvolení za prezidentku s tým, že potom by nasledovalo referendum.

    Tento plán spochybnila jej spolustraníčka a zároveň neter Marion Maréchalová-Le Penová. Tá tvrdí, že kandidátka FN by počkala so začiatkom rokovaní s EÚ na výsledok volieb v Taliansku v roku 2018, v ktorých má šancu uspieť zástanca odchodu z eurozóny Pepe Grillo.

    Predpokladá tiež, že rokovania s EÚ by trvali viac mesiacov alebo aj rokov, informoval francúzsky denník Le Monde.

    Le Penovej postoj k euru ovplyvnilo aj uzavretie spojenectva s neúspešným kandidátom prezidentských volieb Nicolasom Dupontom-Aignanom, ktorému kandidátka FN v prípade víťazstva sľúbila premiérsku stoličku. Obaja sa zhodli na “pragmatickom” postoji k euru s tým, že odchod z eurozóny nie je prioritou, zhrnul Le Monde.

    Postoj k EÚ a euru rozdeľuje francúzskych prezidentských kandidátov. Favorit prieskumov Emmanuel Macron presadzuje na rozdiel od Le Penovej užšiu ekonomickú integráciu a ustanovenie stáleho politického riadenia eurozóny. O tom, ktorá z vízií zvíťazí, rozhodnú v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb voliči.

    - Reklama -