Prijatie vlny migrantov bola humanitárna výnimka. obhajuje svoje konanie Merkelová

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Na svojej výročnej letnej tlačovej konferencii necelé štyri týždne pred spolkovými parlamentnými voľbami Merkelová zdôraznila, že po tomto rozhodnutí boli podniknuté kroky s cieľom zaistiť, že sa takýto prílev migrantov už nebude opakovať.

    Podľa kancelárky sú teraz potrebné ďalšie kroky pre dlhodobé riešenia – motivované tým, že “sa nemôžeme jednoducho izolovať”. Európania budú môcť žiť v prosperite a bezpečnosti len “vtedy, keď sa pozrieme cez okraj taniera a budeme sa zaoberať naším susedstvom a jeho hospodárskym rozvojom”, citovala ju agentúra DPA.

    Merkelová sa vo voľbách 24. septembra uchádza o štvrté funkčné obdobie v úrade kancelárky. Jej kresťanskí demokrati (CDU/CSU) majú v súčasnosti približne 13-percentný náskok pred sociálnymi demokratmi (SPD). Migrácia sa pritom znova stáva hlavnou témou kampane.

    Potrebujeme hraničné kontroly, hovorí Merkelová

    Merkelová využila tlačovú konferenciu na zaujatie prísnejšieho postoja k bezpečnostným opatreniam súvisiacim s migráciou, keď vyzvala Európsku komisiu, aby predĺžila platnosť hraničných kontrol v rámci Únie.

    “Potrebujeme tieto hraničné kontroly,” dodala s tým, že bude o záležitosti hovoriť s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. EK chce kontroly, zavedené v dôsledku migračnej krízy, postupne ukončiť.

    V súvislosti so vzťahmi s Ruskom by podľa Merkelovej tejto krajine i Nemecku prospelo, ak by boli sankcie uvalené Európskou úniou voči Moskve zrušené. Musia však ostať v platnosti, kým Rusko nesplní podmienky ich odvolania, uviedla Merkelová so zdôraznením, že sme stále v situácii, kde “Ukrajina nemá plnú suverenitu”.

     Po otázke na spory medzi Bruselom a Varšavou kancelárka reagovala, že berie obavy vyjadrené Európskou komisiou veľmi vážne. “Akokoľvek by som chcela mať veľmi dobré vzťahy s Poľskom… nemôžeme jednoducho mlčať len preto, aby bol pokoj,” vyhlásila.

    Na tlačovej konferencii Merkelová obrátila pozornosť aj na zvyšujúce sa napätie medzi Berlínom a Ankarou s tým, že obe krajiny sú vo “veľmi komplikovanej fáze nášho vzťahu”.

    “Chceli by sme mať lepšie vzťahy, ale to súvisí s plnením zásad právneho štátu,” vyhlásila s výzvou, aby Turecko prepustilo nemeckých občanov, ktorých v krajine zadržiavajú, prevažne pre obvinenia z údajných kontaktov s teroristickými skupinami.

    - Reklama -