Prieskum prezrádza, kto by bol novým prezidentom v Čechách

    0
    Ilustračné foto: Praha (Autor: TASR)

    Lekára a aktivistu Marka Hilšera by v tejto chvíli volili dve percentá opýtaných, podnikateľov Igora Sládka a bývalého diplomata a úradníka Karla Štogla zhodne po jednom percente.

    V budúcoročných prezidentských voľbách sa podľa prieskumu chystajú hlasovať viac než dve tretiny Čechov. Respondenti sa vyjadrovali napríklad k tomu, ktorý kandidát by bol najlepším prezidentom alebo aké by mal mať povolanie.

    Zemanovi logicky nahráva súčasná pozícia prezidenta. “Dá sa skutočne predpokladať, že v prvom kole bude silný. U obhajujúcich kandidátov to tak väčšinou býva, že v tom stredoeurópskom kontexte dostávajú minimálne okolo 35 percent. Avšak za ním sú relatívne vyrovnaní ďalší kandidáti – Michal Horáček a Jiří Drahoš. Je zaujímavé, že nejakých 21 percent ľudí dnes vôbec nevie, koho by volili,” povedal Daniel Prokop zo spoločnosti Median.

    Svojou účasťou v prezidentských voľbách si je istých 51 percent opýtaných, 17 percent by sa skôr zúčastnilo, hlasovať určite nepríde 18 percent. Najsilnejšiu účasť avizujú vysokoškoláci (86 percent voliť určite alebo skôr príde), silnou skupinou sú aj ľudia nad 60 rokov (80 percent).

    Do prieskumu sa od 7. do 10. apríla zapojilo 1008 ľudí nad 18 rokov rôzneho vzdelania a zo všetkých krajov ČR.

    - Reklama -