Príde o poslanecké kreslo, ale prácu hľadať nemusí. Dostane tučný plat ako ochrankyňa osobných údajov

    0

    V marcových voľbách sa meno Anna Vitteková na kandidátke Smeru už neobjaví, ale to neznamená, že by sa poslankyňa musela obávať o to, čo bude robiť po vypršaní jej mandátu. Stane sa z nej podpredsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov a jej mesačný plat by sa mal podľa návrhu pohybovať na úrovni približne 2 600 eur. Taký je totiž plat predsedníčky a ten Vittekovej má byť podobný.

    Veľmi si nepohorší

    „Ide o jasný prejav straníckeho klientelizmu, keď strana zabezpečuje pre svojich ľudí verejné funkcie,“ uviedol pre denník SME politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Vitteková si v porovnaní s poslaneckým platom veľmi nepohorší. Ako poslankyňa dostávala tabuľkový plat 1 961 eur a ako podpredsedníčka ústavnoprávneho výboru dostávala príplatok 82,99 eura. Okrem toho mala ako každý poslanec nárok na paušálne náhrady. Tie sa pohybujú od 1 385 do 1 615 eur podľa toho, či dotyčný poslanec má alebo nemá bydlisko v Bratislavskom kraji.

    Vitteková však tvrdí, že ponuku na funkciu podpredsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov dostala a prijala ešte predtým, ako bolo jasné, že nebude v marcových parlamentných voľbách kandidovať. Podľa politológa je dosadzovanie straníckych príslušníkov do štátnych inštitúcií proti dobrým politickým mravom, keďže nie je jasné, či bude Smer vo vláde aj po voľbách. „Je to niečo, čo v zabehnutých demokraciách nemá miesto,“ dodal Mesežnikov.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -