Pri mešite v Nemecku objavili tajný sklad plný zbraní. Terorizmus hrozí celej Európe, varuje politik

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    Arzenál objavili počas prísne tajnej operácie bezpečnostných síl. Zbrane boli podľa britského portálu Express uložené v chladiacej miestnosti zelovocu v tesnom susedstve mešity. Severné Porýnie-Vestfálsko je s 18 miliónmi obyvateľov jednou z najhustejšie zaľudnených oblastí v krajine a hlavné mesto tejto spolkovej krajiny je Dusseldorf.

    Pred nebezpečenstvom salafistických extrémistov pri tejto príležitosti varoval regionálny poslanec Ismail Tipi. „Podľa mojich informácií boli pri tejto akcii zaistené vojenské zbrane,“ vyhlásil Tipi a dodal, že výsledok tajnej akcie ukázal, aké vysoké je nebezpečenstvo útokov extrémistov.

    Podľa Tipiho slov sa v Nemecku nachádza veľké množstvo spiacich militantov, ktorí potichu zbroja a pripravujú teroristické akcie v krajine. „Strach zo spiacich buniek salafistov a džihádistov narastá a teroristi ISIS majú podporu aj od tajných služieb krajín, ktoré k Nemecku nie sú veľmi priateľské,“ myslí si Tipi, ktorý dodáva, že politici by o hrozbe mali hovoriť otvorenejšie.

    Neminie nás?

    „Ak sa tieto obavy potvrdia, môžeme predpokladať, že tajné sklady so zbraňami sú zriadené v rámci príprav na veľký teroristický útok nielen v Nemecku, ale v celej Európe,“ vyjadril obavy Tipi. „Musíme si toto nebezpečenstvo uvedomiť a čo najskôr sa s ním vyrovnať,“ dodáva politik.

    Objav skladu zbraní potvrdzuje obavy nemeckého ministra vnútra Thomasa De Maiziera, ktorý nedávno vyhlásil, že Islamský štát sa po strate území v Sýrii a Iraku sústredí viac na páchanie teroristických útokov v Európe.

    Podľa šéfa bezpečnosti Hansa-Georga Maassena je potrebné dávať pozor aj na takzvaných osamelých vlkov, ktorí konajú bez priamej podpory či kontaktu s Islamským štátom. Hrozbu tiež môžu predstavovať aj militanti, ktorí sa do krajiny dostali zamiešaní v dave utečencov. Podľa portálu Express príslušné autority už identifikovali a dokázali vinu 17 osobám, ktoré do krajiny prišli ako utečenci.

    - Reklama -