Prezidentov netradičný obed na Štedrý deň. Prečo bol Kiska v Prešove?

    0
    Prezident Andrej Kiska s prejavom v OSN (Autor: SITA)

    Atmosféra bola podľa jeho slov taká, aká má byť na Štedrý deň. “Rozjarené oči detí, hrmot, buchot, kapustnica, dobrý šalát a kúsok rybky. Bol som veľmi rád, že aspoň takým malilinkým kúskom som mohol ako prezident prispieť k peknému Štedrému večeru aj pre tieto rodiny,” povedal Kiska.

    V krízovom centre v Prešove žije v súčasnosti 32 klientov, ide predovšetkým o mamičky s deťmi. “Mnohé mamičky k nám prišli, pretože keby sme im neposkytli strechu nad hlavou, boli by im odňaté deti a tie by museli odísť do detského domova. Pomáhame im osamostatniť sa. Snažíme sa im ukázať také nástroje, ktoré by im dokázali skvalitniť ich život a aby to dokázali hlavne sami,” uviedla pre TASR riaditeľka DORKA, n. o., Jolana Šuleková s tým, že si cenia to, že k ním zavítal prezident. “Bolo to vidno aj na úsmeve a šťastí týchto detí, ktoré boli obdarené,” skonštatovala.

    Prezident Kiska sa po návšteve Prešova vrátil domov do Popradu. Ako prezradil, to najdôležitejšie deti už majú pripravené. “Naša 12-ročná dcéra ozdobila stromček, my sme jej trocha so synom pomáhali. So synom sme dali kapra do mlieka. Keď prídem domov, pustíme sa do prípravy kapra a manželka dorobí kapustnicu. Prídu moji rodičia, neskôr prídu aj svokrovci a v takom veľkom kruhu si budeme užívať tento najkrajší sviatok,” povedal Kiska.

    Na Štedrý deň sa v rodine prezidenta pridržiavajú i goralských zvykov. “Môj otec keď príde, spieva okrem goralského vinšu i goralskú vianočnú pesničku. Zvyky máme také, ako aj v iných rodinách. Máme oblátku s medom, cesnak, potom je slávnostný prípitok, s dcérou spievame Tichú noc a potom je normálna klasická slovenská štedrovečerná večera,” priblížil Kiska.

    Na záver všetkým zaželal, “aby atmosféra Vianoc, kedy sme k sebe milší, usmievavejší, vľúdnejší, v nás ostala čím dlhšie, keby sa dalo po celý rok,” dodal.

    - Reklama -