Prezidentom do konca života? Takto sa vyjadril Trump

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “(Si Ťin-pching) je teraz doživotným prezidentom. Doživotným prezidentom. A je ohromný,” vyhlásil Trump na sobotňajšom obede s republikánskymi sponzormi. Ten sa uskutočnil v jeho sídle Mar-a-Lago na Floride bez účasti zástupcov médií.  

    Šéf Bieleho domu v súvislosti s čínskym lídrom zauvažoval o možnosti zavedenia doživotného výkonu prezidentskej funkcie aj v USA. “A pozrite sa, on (Si Ťin-pching) to dokázal urobiť. Myslím, že je to ohromné. Možno to dakedy vyskúšame,” povedal Trump. 

    Prítomní reagovali na prednesené výroky smiechom a potleskom. Televízia CNN tvrdí, že má k dispozícii nahrávku s citovanými vyjadreniami prezidenta.

    Ústredný výbor Komunistickej strany Číny vo februári navrhol, aby bolo z ústavy krajiny vyradené ustanovenie o tom, že čínsky prezident môže pôsobiť vo funkcii maximálne dve po sebe idúce obdobia.

    Očakáva sa, že predmetný návrh schváli čínsky parlament na výročnom zasadnutí, ktoré sa začína 5. marca. Ak sa tak stane, Si Ťin-pching (64) bude môcť zostať vo funkcii aj po roku 2023.

     

    - Reklama -