Prezident sa nesmie nechať zastrašiť, Smer hádže kamene naokolo, reagujú politici na spor Kisku s Kaliňákom

    0
    Prezident SR Andrej Kiska na palube lietadla (Autor: TASR - Martin Baumann)

    „Príde mi nenáležité, že prezident krajiny spochybňuje systém, ktorý v krajine funguje, a že svoj osobný problém so svojimi firmami a financovaním svojej kampane a s preverovaním vo vzťahu k predpokladaným daňovým nezrovnalostiam si kompenzuje útokmi na ministra vnútra,“ konštatovala pre PL.sk europoslankyňa Monika Beňová.

    Jej stranícky kolega Dušan Jarjabek sa pustil do kritiky Kiskovho správania a do jeho poradcov. „Ten vzťah je naozaj veľmi komplikovaný, ako povedal pán minister vnútra, a ja k tomu dodávam, s kým nemá komplikovaný vzťah pán prezident, keďže sa správa tak, ako sa správa. To správanie pána prezidenta je neštandardné v tom, že on naozaj vo všetkom pôsobí tak, akoby bez poradcov neurobil ani…“ zámerne nedopovedal poslanec. „A vlastne sa nerozprávate s pánom prezidentom, ale rozprávate sa s jeho…“ opäť nedopovedal Jarjabek, hoci z kontextu vyplýva, že myslel Kiskových poradcov.

    „A to sa presne aj ukázalo v rámci toho 25. výročia Slovenskej republiky. V podstate nikto z nás nevie, aké mal pán prezident pred tými 25 rokmi názory, ako sa správal, tak kriticky, inak nekriticky… Pán prezident totižto tak vznikol akoby z ničoho a dodnes sa tvári, akoby nebol politicky počmáraný,“ tvrdí smerák, pričom to podľa neho už nie je pravda.

    „Preto, lebo sa už politicky počmáral, z toho kladného hrdinu sa už stal človek, ktorý má problém. Vie to už celá spoločnosť, ako to dopadne, nevie nikto. Má problém so zákonom a trošku aj sám so sebou, ako tieto veci obhájiť. Okrem toho, blížia sa prezidentské voľby a domček z karát toho človeka bez škvrny, ktorý rozdáva svoj plat, sa pomaly rúca,“ povedal Jarjabek pre PL.sk.

    „To, že rozdáva svoj plat, vyznieva popritom všetkom, čo sa dozvedáme o pánovi prezidentovi, skôr komicky. Zdá sa to ako zakrývanie čohosi iného, o čom pán prezident nechce hovoriť… Z pána prezidenta sa stáva človek z mäsa a kostí, čo niektorým jeho poradcom vadí, a bude musieť isté svoje činy obhajovať,“ zhrnul napokon.

    Národniar Anton Hrnko nebol veľmi zhovorčivý. „Ako zabezpečiť bezpečnosť Slovenska, o tom sa rozprávajme. Sú iné problémy na Slovensku ako tieto žabomyšie vojny,“ odvetil nám. „Ja som tam nebol, neviem o tom nič,“ dodal ešte podpredseda SNS.

    Predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová uviedli v spoločnom vyhlásení, že Sloboda a Solidarita (SaS) chápe znechutenie prezidenta z politiky, ale zároveň konštatuje, že sa nedeje voči nemu nič výnimočné, čo by nepocítili aj iní oponenti Fica a Kaliňáka. „Je to zo strany týchto celebrít Smeru-SD typický guláš pomstychtivosti, primitívnosti a zneužívania moci, ktorý lejú na svojich kritikov bez ohľadu na to, či sú to novinári, občianski aktivisti, opoziční politici alebo prezident. V tejto svojej slepej zlobe sú premiér Fico a minister Kaliňák konzistentní a dá sa povedať, že melú z posledného,“ tvrdí SaS.

    „Veríme, že prezident stále lepšie chápe, aká mafiánska hydra okupuje Slovensko, a je povinnosťou v prvom rade nás politikov viesť proti nej víťazné ťaženie. Tento záväzok prijal aj Andrej Kiska, keď sa rozhodol kandidovať a vo voľbách porazil Roberta Fica, ktorý mu to nikdy nezabudol,“ dopĺňajú saskári s tým, že Kiska podľa nich nevyberané útoky chápe ako tlak na to, aby sa vzdal kandidatúry v nasledujúcich prezidentských voľbách a zvýšil šance kandidátovi Smeru, pričom za danej situácie je Kiska pre SaS stále najlepším kandidátom na prezidenta.

    Boris Kollár sa pozastavil pri hádzaní kameňov nedávno deklarovanom premiérom. „Ľudia na toto absolútne nie sú zvedaví. Smer si veľmi nešťastne myslí, že mu pomôže, keď začne hádzať kamene na všetky strany. Myslím, že mu to pomôže akurát tak do pekla. Nech to robia kľudne ďalej. Ale principiálne si treba uvedomiť, že takéto nezmyselné vojny nemajú víťazov a majú len porazených. A porazení budú vždy ľudia,“ odkázal šéf hnutia Sme rodina.

    „Úroveň tejto komunikácie v zásade zodpovedá aktuálnej úrovni slovenskej politiky. Nenahovárajme si, sme, akí sme. Zlá správa, že sme na dne. Dobrá správa je, že keď spadnete na dno a ešte žijete, dá sa z neho odraziť a rýchlejšie vyplávať na hladinu,“ myslí si líder kresťanských demokratov Alojz Hlina.  

    - Reklama -