Prezident Zeman neobmedzí Babišovi čas na zostavenie ďalšej vlády

    0
    Andrej Babiš a Miloš Zeman (Autor: Hans Štembera)

    Prezident tiež nebude od šéfa hnutia ANO vopred vyžadovať 101 podpisov od poslancov, ktorí jeho vládu podporia, píše český internetový portál Blesk.cz.

    “Určite sa budeme zaoberať celkovou situáciou a ja si rád vypočujem jeho názory a budem ho informovať o tom, čo robí vláda. Hlavne potrebujem vedieť, ako si to predstavuje a koľko budem mať času na to, aby som zostavil vládu na druhý pokus,” povedal šéf hnutia ANO pred stretnutím s prezidentom.

    Zopakoval tiež, že v tejto súvislosti bude dôležitý výsledok mimoriadneho zasadnutia českých sociálnych demokratov, ktoré sa uskutoční 18. februára. Jeho výsledkom by malo byť nové vedenie strany. Jedným zo siedmich kandidátov na šéfa Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) je terajší podpredseda tejto strany Jan Hamáček. Ten podľa spravodajského portálu iDNES.cz v nedeľu pripustil možnosť, že by jeho strana šla do vlády s hnutím ANO, aj keby bol premiérom Babiš.

    Počas tohto týždňa expertné tímy ANO rokovali napríklad s Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM), hnutím Sloboda a priama demokracia (SPD) alebo s Pirátmi. Podľa Babiša sa však riešila najmä programová zhoda, a nie vládna spolupráca.

    Zeman a Babiš sa vo štvrtok stretli prvýkrát od Zemanovho znovuzvolenia do funkcie prezidenta Českej republiky. Naposledy sa prezident a premiér stretli, keď Babiš 24. januára podal demisiu svojho prvého kabinetu, ktorý nezískal dôveru Snemovne. Zeman vtedy zároveň poveril predsedu hnutia ANO rokovaním o novej vláde.

    Predstavitelia hnutia ANO sa od podania demisie stretli kvôli snahám o zostavenie vlády s kolegami z ODS, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL či SPD. Ich rozhovory sa spravidla týkali hľadania programových prienikov jednotlivých strán. Žiadne závery, ktoré by jasne ukazovali, ako bude vyzerať Babišov druhý kabinet, zatiaľ zo schôdzok nevzišli.

    - Reklama -