Prezident Andrej Kiska vyzýva Najvyšší súd SR aj ministra spravodlivosti, aby definitívne ukončili éru súdnictva, ktorá sa spája s praktikami takzvanej „harabinovskej“ justície

    0
    Andrej Kiska, Prezident SR (Autor: SITA)

    Oslobodenie trojice policajtov nechápu nielen Harabinovi kolegovia, ale ani šéfovia rezortov vnútra a spravodlivosti. Nad rozhodnutím Harabinovho senátu krúti hlavou aj štátny prokurátor. Portál Aktuality.sk píše o tom, že podľa prezidenta Kisku všetci zodpovední len zvažujú, čo ďalej, ale nikto nič nerobí. „Chcem všetkým zodpovedným vrátane najvyšších predstaviteľov verejne pripomenúť, z akých dôvodov a aký zápas sa u nás pred rokom zvádzal a aké záväzky voči verejnosti prevzali,“ uviedol Andrej Kiska.

    Prezident očakáva, že sa vedenie Najvyššieho súdu, Súdnej rady SR a minister spravodlivosti zhodnú na tom, čo ďalej. Ako uviedol Andrej Kiska, mali by postupovať tak, aby „definitívne ukončili jednu éru súdnictva, ktorá sa spája s praktikami takzvanej harabinovskej justície a ktorá aj dnes – ako to ukazuje konanie senátu Štefana Harabina – znižujú dôveryhodnosť sudcov a súdov v našej krajine“.

    Harabin spochybňuje inšpekciu

    Vďaka Štefanovi Harabinovi už oslobodili troch právoplatne odsúdených policajtov. Všetkých prepustili vďaka tomu, že Harabin spochybňuje legitimitu policajnej inšpekcie a odvoláva sa pritom na verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Iný senát Najvyššieho súdu pod vedením Juraja Klimka, ktorý označuje inšpekciu ministerstva vnútra za legitímnu, považuje Harabinove rozhodnutia za nezmyselné.

    Stačilo by, keby si prečítali zákony

    Podľa premiéra Fica je vecou Najvyššieho súdu, ako si vyrieši spory medzi jednotlivými senátmi. „Je škoda, že najvyššia súdna inštitúcia prijíma rozhodnutia, ktoré vyvolávajú toľko polemík a toľko kritiky,” uviedol predseda vlády na margo sporov medzi Štefanom Harabinom a zvyškom justície. Minister vnútra Robert Kaliňák sa policajnej inšpekcie, ktorá spadá pod jeho rezort, zastáva a tvrdí, že od založenia v roku 1994 ju uznávajú všetky štátne inštitúcie. „Úplne by stačilo, keby si títo ľudia dôsledne prečítali slovenské zákony. Bolo by to jednoduchšie pre všetkých. Každý si musí uvážiť, na ktorej strane zákona stojí a či chce obhajovať páchateľov trestnej činnosti, alebo ich chce odsudzovať,” dodáva Kaliňák.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -