Prevrat v réžii Bruselu, ozývalo sa macedónskymi ulicami. Na Balkáne to začína byť ostré

    0
    Národná vlajka Macedónska (Autor: Facebook, Flagsonline)

    V Macedónsku sa už od začiatku tohto roka konalo mnoho demonštrácií. V parlamentných voľbách získali dve najväčšie strany približne rovnaký počet hlasov, a tak nemôžu zostaviť vládu bez politických subjektov, ktoré zastupujú albánsku menšinu. Prezident Gjorge Ivanov však odmieta podporiť vládnu koalíciu v takejto podobe a tvrdí, že novovzniknutá vláda by sa stala len bábkou v rukách susedného Albánska.

    Pred pár týždňami sa jedna z demonštrácií zvrhla do násilností, v rámci ktorých vnikli desiatky ľudí do budovy parlamentu. Chceli tak vyjadriť nespokojnosť so zvolením macedónskeho Albánca Talata Xhaferiho za predsedu parlamentu. Bývalý armádny dôstojník bol do svojej funkcie dosadený vďaka socialistom, ktorých otvorene podporuje Európska únia a americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Víťazná strana z minuloročných volieb VMRO-DPMNE nachádza sympatie v Moskve.

    Macedónsko sa teda po Ukrajine stáva druhou krajinou v regióne, kde spolu o vplyv súperia Európska únia a Rusko. Socialisti sa v ostatných týždňoch dohodli na rozdelení moci s „albánskymi“ stranami. Európska únia neskrýva, na čej strane stojí. Ministerka zahraničia EÚ a bývalá členka talianskej komunistickej strany Federica Mogheriniová sa už stretla s Xhaferim, aby mu osobne vyjadrila podporu rovnako ako socialistom.

    Macedónsko je jednou z krajín v regióne, ktoré s Bruselom rokujú o pripojení k Európskej únii. Panuje všeobecná predstava, že k tomu v najbližších mesiacoch či rokoch dôjde. Voliči konzervatívnej VMRO-DPMNE však nie sú z prípadného členstva nadšení, a preto sú svojimi odporcami doma aj v Bruseli označovaní za spojencov Ruska. Tento týždeň opäť usporiadali protestné zhromaždenie a označili voľbu Xhaferiho za predsedu parlamentu za „prevrat v réžii Bruselu“.

    „Dva mesiace naše názory ignorujú. Budeme pokračovať dovtedy, kým nás nezačnú počúvať. Toto je predsa naša krajina, nemáme kam odísť,“ vyhlásil jeden z vodcov protestu Bogdan Ilievski. Zo zasahovania obvinili v poslednom čase Európsku úniu aj ruskí a maďarskí politici. „Macedónsky príklad jasne ukazuje, aké nebezpečenstvo predstavujú zahraničné intervencie do jednotlivých krajín,“ uviedol minister zahraničia Péter Szijjártó s tým, že Sorosove neziskové organizácie boli v poslednom čase v Macedónsku veľmi aktívne.

    - Reklama -