Prestížna európska agentúra v Bratislave? Fico oficiálne požiadal o jej presídlenie

    0
    Pohľad na Bratislavu (Autor: TASR – Štefan Puškáš)

    Fico na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom eurokomisie pripomenul, že dnešné rokovania zamerané na dvojakú kvalitu potravín využil aj na oficiálne podanie žiadosti Slovenskej republiky o presídlenie EMA na Slovensko.

    Táto prestížna agentúra s vyše 900 vysokokvalifikovanými zamestnancami, podobne ako aj Európska banková agentúra (EBA), sa po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ bude musieť vysťahovať z Londýna a presídliť do inej členskej krajiny Únie.

    „Povedal som, že máme záujem o premiestnenie liekovej agentúry z Londýna na Slovensko. Podali sme kvalifikovanú prihlášku, ale budeme rešpektovať výsledok tejto férovej súťaže, pretože podmienky, ktoré boli nastavené, sú férové,“ povedal Fico.

    Všetky členské krajiny EÚ, ktoré majú záujem o získanie sídla agentúr EMA a EBA, musia do 31. júla podať oficiálnu žiadosť Európskej komisii. O sídlach agentúr rozhodnú ministri členských štátov na základe bodovacieho hlasovania v novembri tohto roku.

    „Verím, že ak to získa nejaká iná krajina, tak preto, lebo ponúkla lepšie podmienky, ako v danej situácii mohlo ponúknuť Slovensko,“ konštatoval slovenský premiér. 

     

    - Reklama -