Prestaňte prekrúcať fakty a poškodzovať dobré meno Slovenska v zahraničí, odkázal Kiskovi Pellegrini. Maďaričov odchod ma neprekvapil

    0
    Predseda vlády SR Peter Pellegrini a prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Budeme pozorne sledovať vývoj v Národnej rade a ak sa v parlamente nepodarí zvoliť sudcov, budeme musieť prísť s mimoriadnym opatrením,” uviedol Pellegrini. “Ak to bude nevyhnutné, budeme musieť požiadať parlament, aby zmenil funkčné obdobie sudcov tak, že budú mať mandát až do zvolenia nových,” uviedol.

    Zdôraznil, že ÚS ako najvyšší orgán krajiny v oblasti ústavnosti a práva nesmie ostať paralyzovaný v dôsledku nedostatočného počtu sudcov.Pellegrini reagoval na prezidentove poukazovanie na prepojenia vládneho kabinetu s mafiou, o ktorej mali podľa hlavy štátu hovoriť správy “tajných”.

    Pellegrini zdôraznil, že nič také sa v niekoľkých súhrnných správach nenachádza. “Tie správy, ktoré si prezident vyžiadal po smrti Jána Kuciaka, je ich tuším 12, pričom niektoré pochádzajú ešte z obdobia okolo roku 2000, hovoria o podozrení z nekalých praktík, možnom vydieraní, zneužití agrodotácií…Tento sumár správ označil pán prezident pompézne za informáciu o prepojení vlády na mafiu,” skonštatoval Pellegrini.

    Opýtal sa, či aj v súvislosti s piatkovým (26.10.) rozhodnutím súdu týkajúceho sa pozemkov vo Veľkom Slavkove, o ktoré sa Kiska sporil, má žiadať od SIS správu o podozreniach z existencie pozemkovej mafie v podtatranskej oblasti. “Ak dostanem v správe takéto sumárne informácie, že naozaj pod Tatrami pôsobili mafie, ktoré fiktívne prepisovali pozemky a potom ich predávali bonitným klientom, mám pompézne vyhlasovať o prepojení prezidenta na pozemkovú mafiu? Bolo by to fér?” rečnícky sa opýtal premiér. Pripustil, že správu od SIS bude chcieť.

    Prezidenta žiada, aby účelovo nedezinterpretoval a takýmoto spôsobom nezneužíval informácie, ktoré dostáva. “Trápi ma, že prezident neustále vytvára negatívny obraz SR, a to aj v zahraničí,” skonštatoval Pellegrini. Rázne odmietol, že by vládu niekto riadil.

    Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) hľadí na odchod Mareka Maďariča zo Smeru-SD podobne ako šéf najsilnejšej koaličnej strany Robert Fico. “Oznámenie pána poslanca som zobral ako informáciu na vedomie, neprekvapilo ma to a ani nevyvolalo väčšie emócie,” povedal premiér v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

    Väčším prekvapením pre neho bola Maďaričova rezignácia na post ministra kultúry na konci februára tohto roku. “Odvtedy vnímam, že sa mentálne zo strany vzďaľoval a ja som sa zasa vtedy mentálne zmieril s tým, že Marek Maďarič už svoju budúcnosť so stranou Smer-SD nespája,” povedal Pellegrini v rozhlasovej relácii.

    Dôvody, ktorými Maďarič argumentoval svoj krok – vyhlásenia predsedu SNS Andreja Danka týkajúce sa vládnej politiky v Poľsku a Maďarsku, považuje premiér skôr za účelové. “Rozhodnúť sa na základe rozhovoru a názoru, ktorý bol možno vytrhnutý z kontextu, mi pripadá skôr ako gesto,” povedal Pellegrini. Podľa neho Maďarič zrejme len využil konkrétny moment, aby zo Smeru odišiel.

    Fungovanie strany Maďaričov odchod podľa Pellegriniho neovplyvní.

     

    - Reklama -